Podpora efektivní spolupráce biomedicínských oborů
MU a VUT Brno s účastí aplikační sféry 2009 - 2012

Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prioritní osa: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj     Oblast podpory: Partnerství a sítě

Konsolidace a centralizace laboratoří

Konsolidace

Konsolidace laboratoří ve zdravotnictví představuje proces spojování laboratoří pracujících v různých oborech do jednoho celku. Takto lze často spojit oddělení biochemie, hematologie a mikrobiologie.
Při konsolidaci se osvědčilo zachování samostatnosti jednotlivých oborů, kdy výsledky interpretuje příslušný specialista a v čele celého laboratorního celku stojí manažer. Některé testy je pak možné analyzovat na společném přístroji (imunochemické analyzátory umožňují provedení testů biochemických i testů z mikrobiologické sérologie), který obsluhuje flexibilní personál.

Centralizace

Centralizace zajišťuje spojování pracovišť stejného oboru a dochází při ní k vytvoření většího laboratorního celku s možností efektivně provádět široké spektrum laboratorních vyšetření. Přísun vzorků do takto vytvořené laboratoře je často zajišťován svozem biologického materiálu.
Proces centralizace a konsolidace bývá s výhodou kombinován.

Význam konsolidace a centralizace - přínos ekonomický i odborný

Konsolidace a centralizace má značný ekonomický přínos. Umožňuje nejen efektivní využití přístrojové techniky, ale především sjednocení příjmu a přípravy biologického materiálu a také technického zázemí laboratoře jako např. skladů, chladících boxů, úpravny vody nebo umývárny skla. Konsolidace a centralizace vede k úspoře nákladů na vybavení i mzdu a k celkovému zvýšení produktivity práce.
I pro menší laboratorní provozy bývá po konsolidaci výhodná automatizace preanalytické fáze.
Bezprostřední kontakt jednotlivých specialistů má význam také z hlediska odborného - může usnadnit komplexní hodnocení pacienta. Důsledkem konsolidace a centralizace je také úspora biologického materiálu, neboť velký počet vyšetření lze provést z jedné zkumavky.

Konsolidace a centralizace v ČR a ve světě

Centralizace a konsolidace laboratoří v oblasti laboratorní diagnostiky je v České republice stejně jako ve světě podporovaná tlakem na omezování nákladů v oblasti zdravotní péče. Malé laboratoře zanikají, vznikají laboratoře centralizované.
Aby laboratoř v konkurenci obstála, musí provádět široké spektrum testů, zajistit komplexnost služeb, mít rychlou odezvu, používat méně přístrojů, zajistit nižší provozní náklady a používat více automatizace. Dochází ke snížení spotřeby reagencií na vyšetření, k úspoře biologického materiálu a snížení ceny za odběrové zkumavky.
Konsolidace v malých nemocnicích v ČR již proběhla před mnoha lety. Laboratorní obory jsou tam spojeny do jednoho nebo dvou oddělení. Soukromé laboratoře, které se vytvořily zejména v polovině 90. let minulého století, již často vznikaly jako konsoli¬dovaná pracoviště poskytující široké spektrum laboratorních metod.

Centralizace a konsolidace ve FN Brno

Po vytvoření Fakultní nemocnice Brno v roce 1999 sloučením tří samostatných zdravotnických zařízení došlo ke vzniku Oddělení klinické biochemie a hematologie. Oddělení bylo vytvořeno v rámci projektu centralizace a konsolidace pracovišť klinické biochemie Fakultní nemocnice s poliklinikou Bohunice, Fakultní dětské nemocnice a Fakultní porodnice a klinické hematologie Fakultní porodnice.
Byly sjednoceny přístrojové techniky, harmonizovány analytické postupy a zaveden společný laboratorní informační systém. Přes počáteční investice došlo k positivní bilanci již po prvním roce existence oddělení.

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Vysoké učení technické v Brně Roche Fakultní nemocnice Brno
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ