Podpora efektivní spolupráce biomedicínských oborů
MU a VUT Brno s účastí aplikační sféry 2009 - 2012

Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prioritní osa: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj     Oblast podpory: Partnerství a sítě

POCT - Point of care testing

POCT (Point-of care testing) zahrnuje provádění měření a testů in vitro v místě péče o pacienta. Technologie, které se používají v POCT musí být jednoduché a při tom dostatečně zajišťovat správné a přesné měření. Velký důraz se klade také na dobu odezvy, kdy požadavkem je, že musí být kratší než je odezva laboratoře.

Uplatnění POCT najdeme v místě péče pacienta ( jako jsou lůžková oddělení, jednotky intenzivní péče, operační sály apod.), přímo u pacienta ( diabetici, hemofilici) nebo v ordinacích praktických lékařů. V terénu mají POCT analyzátory uplatnění v rámci rychlé záchranné služby. POCT by mělo napomoci vyšetření pacienta v rámci určení diagnózy a včasného zahájení léčby. V neposlední řadě je jeho využití při monitorování vitálních funkcí.

Výhody POCT spočívají kromě snížení doby odezvy, také v odpadnutí nutnosti transportu vzorku do laboratoře. Měření se provádí z menšího objemu a z celé krve. Dochází k redukci preanalytických chyb jako jsou chyby vzniklé během transportu, záměny vzorků a špatné odběry. Celkovou výhodou by měla být rychlá reakce na změnu stavu pacienta.

Nevýhody POCT je dražší cena analýzy ve srovnání s běžně dostupnými metodikami. Spektrum nabízených metod je omezené. U některých analytů je problém se zajištěním kontroly kvality a opomíjení provádění pravidelné údržby techniky.

Do škály metod v režimu POCT patří: parametry monitorování vnitřního prostředí, stanovení elektrolytů, analyzátory na stanovení krevního obrazu a koagulace, glukometry, další možné stanovované parametry jsou kardiomarkery, CRP, cholesterol, chemické vyšetření moče, hCG a léky.

Požadavky kladené na provozování POCT technik

  • zajištění jakosti v podobě pravidelného měření interních a externích kontrol.
  • doporučuje se periodické porovnání měření mezi jednotlivými přístroji POCT a laboratoří pomocí pacientských vzorků krve
  • kontrola techniky v definovaných intervalech, audity, kontrola dokumentace, popř. verifikace metod a porovnání s centrální laboratoří.

V současné době se ve FN Brno na jednotlivých lůžkových odděleních používají z POCT technik glukometry řady Accu-Check od firmy Roche. Jednotlivé glukometry jsou zapojeny do sítě Cobas IT, která umožňuje přenos naměřených dat do NIS (nemocniční informační systém). Přes databázi Cobas IT lze zjistit stav jednotlivých glukometrů, včetně naměřených dat pacientů, a šarží používaných diagnostických proužků a kontrol.
Na odděleních jednotkách intenzivní péče a novorozeneckých odděleních jsou zapojeny systémy analyzátorů krevních plynů GEM Premier 3000 (Instrument Laboratory), Gastat 602i a 604 ox (Technomedica), RapidLab 1265 (Siemens).

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Vysoké učení technické v Brně Roche Fakultní nemocnice Brno
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ