Podpora efektivní spolupráce biomedicínských oborů
MU a VUT Brno s účastí aplikační sféry 2009 - 2012

Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prioritní osa: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj     Oblast podpory: Partnerství a sítě

LABORATORNÍ A NEMOCNIČNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM

Laboratorní informační systém (LIS) je software, který zajišťuje komplexní zpracování dat v laboratoři od příjmu požadavku na vyšetření, přes jeho zpracování ve všech fázích laboratorní práce, po jeho kontrolu a vydání výsledků objednateli a vyúčtování provedených výkonů. Tyto základní činnosti jsou pak doplněny škálou různých tiskových sestav, statistik a přehledů a nadstavbovými programy pro další zpracování uložených dat. Veškeré údaje přicházející do systému z nejrůznějších zdrojů, ať už ručně zadané nebo přijaté elektronickou cestou od jiných počítačových systémů či laboratorních analyzátorů, zůstávají trvale uloženy v systému a lze s nimi kdykoliv zpětně pracovat.

K největším firmám, které nabízí LIS v ČR patří firma STAPRO se systémem OpenLIMS, MP Program s produktem Infolab a firma LIRS se stejnojmenným LIS.

Trendy LIS

  • snaha otevřít informační systémy do okolí, podpořit komunikaci s lékaři
  • kvalitní statistika a mezioborové vytěžování dat (např. získání souvislosti laboratorních údajů s momentálně aplikovaným léčivem a  demografickými údaji)
  • automatické účtování pro pojišťovny
  • schopnost přijímat data z programů zajišťujících napojení POCT přístrojů (systém umožní denní kontrolu glukometrů, ABR analyzátorů a koagulometrů, možnost jednotné archivace výsledků, vyúčtování testů v pojišťovně)

Nemocniční informační systém (NIS)
Nemocniční informační systém je software podporující a evidující všechny medicínské procesy a postupy. Zajišťuje mezioborovou komunikaci a spolupráci.
Funkce NIS

  • Systém umožňuje kompletní pacientskou dokumentaci ambulantních i lůžkových oddělení (vstupní anamnéza, průběh léčby, závěrečná zpráva).
  • Shromažďuje výsledky laboratorního a obrazového komplementu
  • Zajišťuje tisk receptů a generaci elektronické žádanky
  • Poskytuje přehled o aktuálních nákladech a  vyúčtování zdravotní péče

K nejrozšířenějším NIS pracujícím ve velkých nemocnicích v ČR  patří STAPRO a AMIS. Nově se na trhu objevil nadějný systém INEQ.

Elektronická žádanka
Elektronická žádanka je tvořena přímo na oddělení. Obsahuje stejné údaje jako klasická žádanka pro laboratoře. Po vytvoření žádanky dojde k vygenerování čárového kódu, kterým je označen biologický materiál.
Po příchodu vzorku do laboratoře je čárový kód načten pomocí čtečky čárového kódu a požadavky jsou automaticky převedeny do LIS.

LIS a NIS ve FN Brno
Do devadesátých let minulého století se v naší laboratoři veškerá administrativa související s biochemickým vyšetřením pacienta prováděla ručně. Žádanka i biologický materiál byla označena pořadovým číslem, údaje ze žádanky přepsány do „ hlavní laboratorní knihy“, laboranti si z ní opisovali pořadová čísla pacientů a požadavky na metody, které potom v sériích prováděli. Výsledky analýz se potom zpětně zapisovaly z pracovních protokolů do hlavní knihy a v závěru ranní směny se výsledky z hlavní laboratorní knihy přepsaly na žádanky, které se roznesly na klinická pracoviště.
Nástupem prvních automatických analyzátorů v laboratořích vznikla potřeba takového softwarového vybavení, které by umožňovalo shromáždit a zpracovat velké množství dat.

V laboratoři OKB FN Brno zastupuje laboratorní informační systém INFOLAB, který umožňuje vkládat informace o pacientovi – jméno, oddělení, diagnózu, pojišťovnu, požadavky na vyšetření, archivuje nálezy a vydávají se z něj výsledky na klinická pracoviště. Je spojen s nemocničním informačním systémem AMIS, ve kterém se sdružují veškeré informace o pacientovi včetně všech výsledků celého laboratorního komplementu. Systémy spolu oboustranně komunikují, LIS přebírá z NIS elektronické požadavky na vyšetření a zpětně odesílá výsledky.
Mimo INFOLAB využívá laboratoř FN Brno také program PSM (Preanalytic Systém Manager), který je ovládacím programem k přenosu požadavků a výsledků k preanalytické lince a k analyzátorům. Dále slouží k archivování a vyhledávání vzorků, k zadávání opakování nebo ředění jednotlivých stanovení.

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Vysoké učení technické v Brně Roche Fakultní nemocnice Brno
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ