První dvě příčky v Angelini University Award! 2021 patří týmům z LF MU

Na jídlo se nešlape a Jím za dva. To jsou projekty, které v letošním ročníku Angelini University Award! zaujaly porotu a obsadily první dvě příčky ve finálním hlasování. Oba týmy však mají společnou ještě jednu věc – oba pocházejí z Ústavu veřejného zdraví LF MU.

22. 11. 2021

Týmy projektů Jím za dva a Na jídlo se nešlape, zdroj Ústav veřejného zdraví LF MU

Libo-li cvrčka? Nebo vás spíše zajímá výživa těhotných? Čtvrtý ročník soutěže studentských týmů, kterou každoročně vypisuje farmaceutická společnost Angelini Pharma, se letos nesl v duchu tématu „Better nutrition, better health“. Studenti LF MU se účastnili celkem ve třech týmech, které se probojovaly do semifinále. Do užšího výběru, ve kterém pak již rozhodovaly hlasy účastníků a veřejnosti, se pak dostaly dva z nich a ve výsledku obsadily první dvě příčky!

Vítězným se stal projekt Na jídlo se nešlape autorů Mgr. Pavlíny Kosečkové, doktorandky Ústavu veřejného zdraví, a Bc. Martiny Krulíkové, studentky 2. ročníku programu Výživa dospělých a dětí, odborně garantovaný RNDr. Ondřejem Zvěřinou, Ph.D. Cílem projektu bylo ukázat, že jedlý hmyz nemusí být pouze gastronomickým zážitkem, ale může představovat efektivní nutriční strategii pro zvýšení příjmu často deficitních živin. Ne každý chce ale okusovat brouka. Proto členové týmu sáhli po cvrččím prášku, kterým nenápadně obohatili několik obyčejných pokrmů, aby je významně nutričně obohatili, aniž by ovlivnili jejich výslednou chuť. Více informací se můžete dozvědět na jejich webových stránkách zde

„Cvrčci v jídelníčku. Může se to zdát jako revoluce ve výživě,“ říkají studentky z týmu projektu Na jídlo se nešlape. „Hmyz v lidské výživě ale není novinkou. Byl její součástí už v prehistorické době, jen se vrací zpátky na talíř. Díky zkušenostem s jeho kulinární úpravou, které jsme získaly v rámci studia oboru Nutriční terapeut na Ústavu veřejného zdraví LF MU, však víme, že dostat ho do jídelníčku běžného konzumenta může být trochu problém. Stravovací návyky lidí se totiž od prehistorických časů poněkud změnily. Proto jsme v projektu použily cvrččí prášek, který svým vzhledem vypadá jako obyčejná mouka, ale z hlediska výživových vlastností se jedná o ferrari mezi moukami.“

Hned za nimi se umístil projekt Jím za dva, za kterým stojí Alžběta Duchoňová, Tomáš Konečný, Šárka Lindovská a Helena Vaclová, studenti 3. ročníku programu Nutriční terapie, se svým odborným garantem Mgr. Martinem Krobotem. O jejich projektu, kterým se snaží upozornit na nedostatečnou edukaci těhotných žen o výživě, která má však výrazný vliv na zdraví jejich i dítěte, a prostřednictvím kterého chtějí přinést lékařům a veřejnosti odborné a poutavé edukační materiály, jsme již před nějakou dobou psali (čtěte zde). Sledovat můžete rovněž jejich instagramový profil @jimzadva.

„Na fakultě dorůstá generace studentů nutriční terapie, kteří jsou motivováni jít daleko za obsah studijních osnov. Chtěl bych zde vyzdvihnout práci svých kolegů, kteří tuto kreativní atmosféru vytvářejí svým každodenním přístupem k výuce a ke studentům,“ dodává Mgr. Bc. Michal Koščík, Ph.D., přednosta Ústavu veřejného zdraví LF MU.

Slavnostní ceremoniál AUA 2021


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info