Světový den výživy se slaví každoročně 16. října jako připomínka založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) s cílem zvýšit povědomí a podniknout kroky namířené proti celosvětovému hladu a podvýživě. Zdůrazňuje také význam udržitelného zemědělství a produkce potravin pro řešení globálních výzev v oblasti výživy.
Světový den výživy se snaží upozornit na fakt, že na celém světě stále hladoví přibližně 673 milionů lidí, přestože zemědělská produkce je dostatečná k zajištění stravy pro celou světovou populaci. Kvůli válečným konfliktům, ekonomickým krizím, extrémnímu počasí, sociálním nerovnostem a pandemiím se hlad a podvýživu nedaří vymýtit. Světový den výživy se současně snaží upozornit na špatný stav výživy ve vyspělých zemích, kde problémem není nedostatek potravin, ale plýtvání a složení jídelníčku, který vede k mnoha chronickým neinfekčním onemocněním, jako je obezita, diabetes mellitus II. typu, kardiovaskulární onemocnění a mnoho dalších. Světový den výživy poukazuje na systém, který není v rovnováze. Hojnost a rozsáhlé plýtvání zde koexistují s nedostatkem a hladem vedle sebe.
Mottem letošního roku je „Hand in Hand for Better Foods and a Better Future“ a vyzývá ke globální spolupráci při vytváření mírové, udržitelné, prosperující a potravinově bezpečné budoucnosti. Věří, že spoluprací napříč vládami, organizacemi, sektory a komunitami lze transformovat zemědělsko-potravinářský průmysl tak, aby každý měl přístup ke zdravé stravě a mohl žít v harmonii s planetou.
Na počest 80. výročí založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) se po celém světě konají různé akce a aktivity podporující práci FAO a její vizi udržitelné potravinové budoucnosti. K oslavám Světového dne výživy se připojila také Lékařská fakulta Masarykovy univerzity. Studentky a studenti pod vedením PhDr. Mgr. Leony Mužíkové, Ph.D., připravili workshop pro žáky Základní školy náměstí Svornosti, Brno Žabovřesky. Do propagace důležitých globálních témat z oblasti výživy se společně zapojila Školní jídelna Brno náměstí Svornosti, uvedená základní škola a studentky a studenti Nutriční terapie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
World Food Day 2025