Project information
Flavonoidy jako unikátní třída molekul fotochemicky uvolňujících oxid uhelnatý

Information

This project doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Science. Official project website can be found on muni.cz.
Investor logo
Project Identification
GA21-01799S
Project Period
1/2021 - 12/2023
Investor / Pogramme / Project type
Czech Science Foundation
MU Faculty or unit
Faculty of Science
Cooperating Organization
Institute of Microbiology of the ASCR, v. v. i.
Charles University

Oxid uhelnatý (CO) je přirozeně se vyskytující plynná signální molekula kombinující přirozenou toxicitu s pozoruhodným terapeutickým potenciálem a zároveň obtížnou administrací. Proto je velká poptávka po fotoaktivovatelných molekulách uvolňujících CO (fotoCORM), chemických činidlech, která umožňují přesnou prostorovou a časovou kontrolu nad uvolňováním CO. Některé flavonoidy, polyfenolické sloučeniny, které se nacházejí prakticky ve všech rostlinných tkáních a které jsou důležité v mnoha farmaceutických nebo léčebných aplikacích, mohou fotochemicky uvolňovat CO. V tomto projektu se budeme detalně zabývat fotochemií přírodně se vyskytujících i synteticky připravených flavonoidů jako potenciálních fotoCORMů, což povede k pochopení základních principů struktury a fotoreaktivity. Sloučeniny s nejvhodnějšími vlastnostmi a s in vivo potenciálem budou testovány pro biomedicínská použití jako fotoCORMy. Za použití specifických zvířecích modelů se budou studovat chemopreventivní/terapeutické aktivita flavonoidů s cílem zaměřit se na roli CO v organismu.

Sustainable Development Goals

Masaryk University is committed to the UN Sustainable Development Goals, which aim to improve the conditions and quality of life on our planet by 2030.

Sustainable Development Goal No.  4 – Quality education

Publications

Total number of publications: 9


You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info