Proteomické přístupy ve vyhledávání biomarkerů a molekulární klasifikaci nádorů prsu

Investor logo

Warning

This publication doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Science. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Proteomics approaches in biomarker discovery and molecular classification of breast cancer
Authors

BOUCHAL Pavel FAKTOR Jakub MARYÁŠ Josef DVOŘÁKOVÁ Monika STRUHÁROVÁ Iva PERNIKÁŘOVÁ Vendula VOJTĚŠEK Bořivoj NENUTIL Rudolf

Year of publication 2014
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Description Nádory prsu jsou nejčastějším typem nádoru u žen. Současné diagnostické přístupy však stále vykazují nedokonalosti při určení rizika metastazování u skupiny luminal A, kdy malá část pacientek vykazuje v rozporu s teoretickou prognózou časné uzlinové metastáze. V našem projektu se snažíme identifikovat, validovat a charakterizovat specifické proteiny, mechanismy a metastatické molekulární portréty, které by byly použitelné v identifikaci pacientek s vyšším rizikem metastazování, a to na bázi proteomiky. V první fázi projektu jsme se zaměřili na vyhledávání prometastatických cílů v souboru 96 charakterizovaných nádorů prsu zahrnujícího stratifikaci vzorků podle grade, exprese hormonálních receptorů a stavu lymfatických uzlin. Primární proteomická studie byla založena na metodice zahrnující štěpení komplexních lyzátů trypsinem, značení peptidů isobarickými značkami (iTRAQ), separaci peptidů dvourozměrnou kapalinovou chromatografií a identifikaci a kvantifikaci proteinů na bázi vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie (iTRAQ-2DLC-MS/MS). Soubor 95 vybraných genů pak byl profilován na transkriptové úrovni. Statistika zahrnující Spearmanovu korelaci odhalila dva klastry související se stavem lymfatických uzlin u low garde karcinomů. Sada proteinů, změny jejichž exprese byly potvrzeny na proteinové i transkriptové úrovni, byla dále validována pomocí imunohistochemie. V další fázi výzkumného programu se zaměřujeme na klinickou validaci a funkční charakterizaci identifikovaných proteinů zejména ve vztahu k buněčné migraci a invazivitě a studium prometastatických mechanismů na molekulární úrovni. V rámci přednášky bude rovněž poskytnut přehled o nejnovějších proteomických metodách využitelných v dané oblasti výzkumu. Naše výsledky potvrzují, že molekulární mechanismy metastazování u low-grade karcinomů prsu zahrnují aktivaci proteolýzy, NF-?B dráhy, změny v cytoskeletálních a adhezních proteinech a liší se od mechanismů známých u high-grade karcinomů. Práce je podporována projektem GAČR č. 14-19250S a Evropským fondem pro regionální rozvoj a státním rozpočtem České republiky (RECAMO, CZ.1.05/2.1.00/03.0101).
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info