4.1.10 FYZIO/10 - Kardiovaskulární rehabilitace

Authors

VYMAZALOVÁ Lucie MÍFKOVÁ Leona

Year of publication 2016
Type Article in Periodical
Magazine / Source Standardy léčebných postupů a kvalita ve zdravotní péči online (eds. FORÝTKOVÁ, L., A. BOUREK, J. SIEGELOVÁ)
MU Faculty or unit

Faculty of Medicine

Citation
Web https://www.mediprofi.cz/pks/onb/33/fyzio-10-kardiovaskularni-rehabilitace-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EhIEi31KxZtwdNqhZ2_eltY/
Description V současnosti pokládáme kardiovaskulární rehabilitaci za proces, jehož pomocí se snažíme u nemocných s kardiovaskulárními chorobami navrátit a udržovat jejich optimální fyzický, psychický, sociální, pracovní a emoční stav. Jedná se tedy o komplexní přístup k nemocnému, který nezahrnuje pouze fyzickou aktivitu, ale jehož součástí je i dodržování zásad sekundární prevence a zdravého životního stylu. Je mimo veškerou pochybnost, že tělesná inaktivita představuje závažný rizikový faktor ischemické choroby srdeční, naopak zvyšující se úroveň fyzické aktivity je v nepřímém vztahu s kardiovaskulární i celkovou mortalitou. Tělesná zátěž nemůže být diferencována jen vzhledem ke stupni dysfunkce; musí se přihlížet rovněž k dalším podmiňovacím faktorům, k nimž patří relativní kontraindikace tělesné zátěže, somatický stav, pohybová anamnéza a další faktory, jako jsou pohlaví, věk, motivace, které jsou příčinou značné heterogenity pacientů. Poučení pacienta o významu a prospěšnosti doporučených aktivit je nezbytným předpokladem pro jeho aktivní spolupráci. Přispívá rovněž k prevenci možných poškození zdraví při nesprávné pohybové činnosti. Pokroky v léčbě kardiovaskulárních onemocnění a údaje podporující růst úrovně a významu sekundární prevence vedly postupně k výraznému rozšíření spektra pacientů, kteří z kardiovaskulární rehabilitace profitují. Toto spektrum pacientů nyní zahrnuje nejen nemocné po akutním infarktu myokardu, ale také pacienty po revaskularizačních zákrocích, pacienty s implantovanými pacemakery i implantabilními kardioverterdefibrilátory, pacienty s chronickým srdečním selháním a také pacienty před transplantací srdce a po transplantaci srdce.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info