Nové poznatky o koncentraci thiolů ve folikulární tekutině – intraindividuální rozdíly a doporučení pro další stanovení.

Title in English New findings about thiol concentrations in follicular fluid – intraindividual variations and recommendations for further research
Authors

KRÁLÍKOVÁ Michaela MELOUNOVÁ Jitka JARKOVSKÝ Jiří MATEJOVIČOVÁ Milena VODOVÁ Martina ŽÁKOVÁ Jana CRHA Igor

Year of publication 2009
Type Conference abstract
MU Faculty or unit

Faculty of Medicine

Citation
Description Zvýšená hladina homocysteinu v plazmě je rizikovým faktorem pro rozvoj mnoha onemocnění, včetně vrozených vývojových vad a komplikací těhotenství, a jeho hladina ve folikulární tekutině podle předchozích studií s plazmatickou koreluje. Metabolismus homocysteinu úzce souvisí s metabolismem dalších thiolů – cysteinu, cysteinylglycinu a glutathionu. Cílem studie bylo zjistit intraindividuální rozdíly v koncentraci thiolů ve folikulární tekutině jednotlivých folikulů získaných po ovariální stimulaci FSH, určit rozdíly mezi folikuly bez a s oocytem a dle získaných výsledků deklarovat doporučení pro další stanovení. Studie se zúčastnilo 49 žen, u každé jsme stanovovali koncentraci thiolů ve 2-8 folikulech. Byl potvrzen pokles hladin thiolů v krvi po ovariální stimulaci FSH, nalezeny významné rozdíly v koncentraci cysteinu a glutathionu mezi folikuly s a bez oocytu a zjištěná velká intraindividuální variabilita v koncentracích thiolů. Pro charakterizaci dané ženy doporučujeme medián z minimálně 3 folikulů s nebo bez oocytu. Pro další výzkum a pozorování počtu získaných oocytů a dosažených těhotenství je nejvhodnější sledovat stále tentýž folikul.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info