Etika Life

Etika Life je dlouhodobý projekt, který zahájil Ústav lékařské etiky v akademickém roce 2018/2019 s cílem propojit teorii s praxí a zajistit přímý kontakt s těmi, kteří řeší nejrůznější zdravotní i morální problémy či se cítí nepochopeni nebo na okraji společenského zájmu. Chtěli jsme přímo od těchto lidí slyšet co je trápí, co by chtěli změnit, jak bychom se k nim měli správně chovat a jak jim můžeme nejlépe pomoci.  Správná komunikace mezi lidmi je velmi důležitá, stále ještě často podceňovaná a přitom se jí dá naučit. Často nám brání náš strach, obava z chyby či předsudek učinit první krok v obtížné situaci nebo komunikaci. To bychom chtěli zlepšit. Proto pořádáme společné neformální akce a tam se poznáváme.

Jsme šťastni, že morální podporu projektu vyjádřily i známé osobnosti, kterých si vážíme.

Zdeněk Svěrák

„Vzpomínám si, že když přišel náš pan doktor k lůžku nemocného k nám domů, bylo to, jako by nás navštívil Všemohoucí. V tichu se čekalo, co řekne, až dokončí svůj poslech a poklep. Ať řekl cokoli, každý si to zapamatoval, protože lékařova slova mají stokrát větší specifickou váhu než slova ostatních. A mají často větší účinek než předepsaný lék. Budoucí lékaři, mluvte s námi a podávejte nám pilulky svých slov s tímto vědomím.“

Zdeněk Svěrák

Kdo se může do projektu Etika Life zapojit?

Přestože je program projektu koncipován zejména pro studenty a zaměstnance brněnské Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Brno, mohou se ho účastnit všichni zájemci, které program osloví. Jsme šťastni, že se nám podařilo oslovit několik stovek lidí z nejrůznějších prostředí, kteří pomáhali akce organizovat nebo je přišli podpořit a to s čím se setkali a co se naučili šířili dále. 

Projekt má dvě hlavní akce – sportovně a kulturně laděnou

Jde o charitativní běh Etika on run s tradiční podporou lidí s Downovým syndromem (4 úspěšné ročníky a 5. v přípravě) a charitativní výstavu Etika Exhibition, jejíž  zaměření se každý rok mění.
Záleží nám na tom, aby atmosféra setkání byla co nejvíce bezprostřední, pohodová a neformální, aby to pro všechny byla opravdu radostná zkušenost a zábava. Proto jsme zvolili takovou formu akcí, aby je mohli spoluvytvářet "ti, kteří se chtějí poučit" i ti, "kteří poučení poskytují" - tedy lidé bez handikepu i s handikepem – společně. 

Běh Etika on run

je charitativní běh Univerzitním kampusem v různých kategoriích (od Profi po Superstar) ve spolupráci s organizací Úsměvy, která sdružuje rodiny s dětmi s Downovým syndromem. Celý výtěžek ze startovného je vždy věnován na jejich podporu.

1. ročník

1. prosince 2018 – „Seznámení s Downovým syndromem“
Více o proběhlém prvním ročníku.

2. ročník

9. listopadu 2019 – „Aby Downův syndrom nebyl strašák“
Více o proběhlém druhém ročníku.

3. ročník

5. prosince 2021 – „Virtuálně společně“
Více o proběhlém třetím ročníku.

4. ročník

24. dubna 2022 – „Inkluze je...“
Více o proběhlém čtvrtém ročníku.

5. ročník

27. května 2023 – „S námi, ne pro nás“
Více o připravovaném pátém ročníku.

Etika Exhibition

Výstava výtvarných děl Olbrama Zoubka za přítomnosti jeho dcer se konala v letním semestru 11. května 2019.

Vernisáž proběhla ve spolupráci s Paracentrem Fénix s netradiční módní přehlídkou na vozíku a s tanečním vystoupením integrované skupiny Protyboty.
Nad akcí převzal záštitu děkan Lékařské fakulty profesor Martin Bareš.

Více informací

Jak je  projekt Etika Life financován?

Děláme vše sami. Nikoliv 100% profesionálně , ale s maximálním nasazením, vlastními silami a prostředky, jak nejlépe dokážeme. 

Na co jsme pyšní?

  • Děláme vše sami. 
  • Podařilo se nám udělat radost několika stovkám lidí (to není málo :-))
  • Motivovali jsme účastníky našich akcí k finančním darům ve prospěch podporovaných organizací (Úsměvy , Fénix).
  • ​Tyto finance (celkem do roku 2022 přes 250 000 Kč) byly použity v celé výši na vzdělávání, rehabilitace, logopedii = inkluzi)
  • Pomáháme šířit moderní informace o životě s Downovým syndromem  a o životě na vozíku.
  • Získané zkušenosti jsme proměnili ve vědecké publikace a prezentovali je i na odborných fórech.
 

Co bychom si přáli?

Vydržet :-)
... a bylo by prima, kdybyste příště přišli i Vy, kteří jste ještě nebyli ...

Hlavní garant projektu

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info