Podpora efektivní spolupráce biomedicínských oborů
MU a VUT Brno s účastí aplikační sféry 2009 - 2012

Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prioritní osa: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj     Oblast podpory: Partnerství a sítě

Automatické preanalytické systémy

Automatické preanalytické systémy automatizují a robotizují manipulaci s biologickými vzorky, která předchází analýze a jejich uložení po analýze. Po příchodu do laboratoře tak může být vzorek vložen do automatického systému a bez dalšího dotyku lidské ruky analyzován a uložen.

Základní funkce preanalytických systémů:
načtení jednoznačně identifikovaného materiálu, předtřídění vzorků, centrifugace, odzátkovaní zkumavek, rozpipetování vzorku na potřebné díly (alikvotace), označení alikvótů vygenerovaným čárovým kódem, zátkování vybraných alikvotů či primárních vzorků a roztřídění materiálu pro jednotlivé přístroje, které nejsou s preanalytickým systémem spojené on-line, dále pak archivace a skladování vzorků včetně jejich likvidace v naprogramovanou dobu.

Preanalytické systémy pracují jako samostatně stojící pracovní stanice nebo jsou přímo napojeny na analyzátory. Výrobci nabízí připojení k analyzátorům pro klinickou chemii i imunochemii a někdy také interface pro hematologické, koagulační a močové analyzátory.
S analyzátory on-line spojené systémy lze rozdělit na dva typy:

  1. kruhové uspořádání – na vodící dráhu jsou připojena preanalytická zařízení i jednotlivé analyzátory
  2. moduly uspořádané stavebnicově za sebou – na zařízení sloužící k preanalytickým funkcím přímo navazují jedna nebo více větví analytických konsolidovaných jednotek

Preanalytické systémy zvyšují produktivitu práce, snižují možnost záměny materiálu při manuální alikvotaci a chyb v distribuci vzorků, omezují práci s infekčním materiálem a zkracují dobu, za kterou je vydán laboratorní výsledek.

Preanalytický systém Modular Preanalytics na OKB FN Brno
Modular Preanalytics (MPA) automatizuje preanalytické operace nutné pro přípravu vzorků k analýze na on-line připojeném systému Cobas 8000 a zároveň připravuje alikvoty pro off-line analyzátory, opatřuje je štítky a třídí podle místa určení. Primární zkumavky ukládádo archivačních stojánků.
Používané moduly:
VSTUPNÍ MODUL – IBM
Je vybaven dvěma nosiči pro celkem 60 Hitachi stojánků pro vkládání primárních zkumavek. Umožňuje současně vložit až 300 vzorků. Je zároveň vybaven statimovým portem určeným pro prioritní procesy.

AUTOMATICKÁ CENTRIFUGAČNÍ JEDNOTKA – ACU
Primární vzorky jsou vkládány do ACU k centrifugaci. ACU může pojmout až 40 vzorků (8 zcela zaplněných Hitachi stojánků). Pro dočasné skladování stojánků, zatímco je centrifuga obsazena, je zařazen AUTOMATICKÝ CENTRIFUGAČNÍ ZÁSOBNÍK – Automatic Centrifuge Buffer – ACB. Pro potřeby laboratoře ve FN Brno jsou v MPA zařazeny dvě centrifugační jednotky.

ODZÁTKOVACÍ MODUL – DSP
Odstraňuje zátky z primárních zkumavek po centrifugaci.

ONLINE ALIKVOTAČNÍ MODUL – AQN
Připravuje alikvoty z primárních vzorků pro další procesy. Alikvoty jsou prováděny do Hitachi kelímků nebo do 13x17 mm zkumavek.

MODUL LEPÍCÍ ŠTÍTKY S ČÁROVÝM KÓDEM – BCL
Tiskne a umisťuje barkódové štítky na alikvotační zkumavky. Na štítek je možné vedle čárového kódu tisknout i další přídavné, pro uživatele čitelné informace.

ZÁTKOVACÍ MODUL – RSP
Umožňuje zátkování alikvotačních zkumavek v případě, že materiál nebude okamžitě zpracováván.

MODUL PRO FLEXIBILNÍ TŘÍDĚNÍ VZORKŮ – FSS
Třídí oštítkované alikvoty a primární zkumavky (pokud je to požadováno) do skladovacích stojánků podle alikvotačních skupin a cílů pro off-line analyzátory.

LABORATORNÍ A NEMOCNIČNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM

Laboratorní informační systém (LIS) je software, který zajišťuje komplexní zpracování dat v laboratoři od příjmu požadavku na vyšetření, přes jeho zpracování ve všech fázích laboratorní práce, po jeho kontrolu a vydání výsledků objednateli a vyúčtování provedených výkonů. Tyto základní činnosti jsou pak doplněny škálou různých tiskových sestav, statistik a přehledů a nadstavbovými programy pro další zpracování uložených dat. Veškeré údaje přicházející do systému z nejrůznějších zdrojů, ať už ručně zadané nebo přijaté elektronickou cestou od jiných počítačových systémů či laboratorních analyzátorů, zůstávají trvale uloženy v systému a lze s nimi kdykoliv zpětně pracovat.

K největším firmám, které nabízí LIS v ČR patří firma STAPRO se systémem OpenLIMS, MP Program s produktem Infolab a firma LIRS se stejnojmenným LIS.

Trendy LIS

  • snaha otevřít informační systémy do okolí, podpořit komunikaci s lékaři
  • kvalitní statistika a mezioborové vytěžování dat (např. získání souvislosti laboratorních údajů s momentálně aplikovaným léčivem a demografickými údaji)
  • automatické účtování pro pojišťovny
  • schopnost přijímat data z programů zajišťujících napojení POCT přístrojů (systém umožní denní kontrolu glukometrů, ABR analyzátorů a koagulometrů, možnost jednotné archivace výsledků, vyúčtování testů v pojišťovně)

Nemocniční informační systém (NIS)
Nemocniční informační systém je software podporující a evidující všechny medicínské procesy a postupy. Zajišťuje mezioborovou komunikaci a spolupráci.
Funkce NIS

  • Systém umožňuje kompletní pacientskou dokumentaci ambulantních i lůžkových oddělení (vstupní anamnéza, průběh léčby, závěrečná zpráva).
  • Shromažďuje výsledky laboratorního a obrazového komplementu
  • Zajišťuje tisk receptů a generaci elektronické žádanky
  • Poskytuje přehled o aktuálních nákladech a vyúčtování zdravotní péče

K nejrozšířenějším NIS pracujícím ve velkých nemocnicích v ČR patří STAPRO a AMIS. Nově se na trhu objevil nadějný systém INEQ.

Elektronická žádanka
Elektronická žádanka je tvořena přímo na oddělení. Obsahuje stejné údaje jako klasická žádanka pro laboratoře. Po vytvoření žádanky dojde k vygenerování čárového kódu, kterým je označen biologický materiál.
Po příchodu vzorku do laboratoře je čárový kód načten pomocí čtečky čárového kódu a požadavky jsou automaticky převedeny do LIS.

LIS a NIS ve FN Brno
Do devadesátých let minulého století se v naší laboratoři veškerá administrativa související s biochemickým vyšetřením pacienta prováděla ručně. Žádanka i biologický materiál byla označena pořadovým číslem, údaje ze žádanky přepsány do „ hlavní laboratorní knihy“, laboranti si z ní opisovali pořadová čísla pacientů a požadavky na metody, které potom v sériích prováděli. Výsledky analýz se potom zpětně zapisovaly z pracovních protokolů do hlavní knihy a v závěru ranní směny se výsledky z hlavní laboratorní knihy přepsaly na žádanky, které se roznesly na klinická pracoviště.
Nástupem prvních automatických analyzátorů v laboratořích vznikla potřeba takového softwarového vybavení, které by umožňovalo shromáždit a zpracovat velké množství dat.

V laboratoři OKB FN Brno zastupuje laboratorní informační systém INFOLAB, který umožňuje vkládat informace o pacientovi - jméno, oddělení, diagnózu, pojišťovnu, požadavky na vyšetření, archivuje nálezy a vydávají se z něj výsledky na klinická pracoviště. Je spojen s nemocničním informačním systémem AMIS, ve kterém se sdružují veškeré informace o pacientovi včetně všech výsledků celého laboratorního komplementu. Systémy spolu oboustranně komunikují, LIS přebírá z NIS elektronické požadavky na vyšetření a zpětně odesílá výsledky.
Mimo INFOLAB využívá laboratoř FN Brno také program PSM (Preanalytic Systém Manager), který je ovládacím programem k přenosu požadavků a výsledků k preanalytické lince a k analyzátorům. Dále slouží k archivování a vyhledávání vzorků, k zadávání opakování nebo ředění jednotlivých stanovení.

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Vysoké učení technické v Brně Roche Fakultní nemocnice Brno
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ