Informace o projektu
Atomically resolved in vivo NMR spectroscopy as a novel tool for biological testing of therapeutically important genomic non-canonical DNA targets and their interactions with drugs in phenotypically diversified cancer cells.

Informace

Projekt nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
NV19-08-00450
Období řešení
5/2019 - 12/2022
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Fakultní nemocnice U sv. Anny Brno

Postupy pro vývoj nových terapeutik proti neoplastickým onemocněním gastro-intesticinálního traktu a pankreatu jsou v současné době založeny na využívání modelových buněčných linií. Biologické parametry těchto buněčných linií se ovšem v mnoha důležitých aspektech odlišují od parametrů buněk v tzv. primárních neoplastických tkáních reálných pacientů. Ukazuje se, že nezahrnutí těchto rozdílů do procesu vývoje léčiv ve svém výsledku vede k tomu, že vyvinutá léčiva vykazují sníženou biologickou aktivitou v průběhu terapie a nebo jsou funkční jen pro velmi omezený okruh pacientů.
V rámci výzkumného projektu prováděného na našem pracovišti se snažíme, společně s výzkumnými týmy Lékařské fakulty a Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity, vyvinout nové postupy pro stanovení vlivu vnitrobuněčného prostředí neoplastické tkáně na specifitu interakce mezi léčivem a molekulárním efektorem zprostředkovávajícím vlastní terapeutický účinek. Zároveň vyhodnocujeme potenciál využití těchto nových metod pro řízení léčebného postupu pro konkrétního pacienta.

Publikace

Počet publikací: 9


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info