Informace o projektu
Pokročilé přístupy měření a zpracování fMRI dat s ohledem na přínos v neurologickém výzkumu a diagnostice (AVATAR)

Informace

Projekt nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
NU23-08-00212
Období řešení
5/2023 - 12/2026
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Fakultní nemocnice Olomouc

Funkční mapování mozku pomocí MRI (fMRI) je jednou z nejvýznamnějších metod pro studium mozku v rámci neurovědního výzkumu, ale i metodou, která má potenciál klinické diagnostiky, např. při předoperačním mapování pacientů připravujících se na neurochirurgický zákrok. V oblasti výzkumného využití se fMRI velmi dynamicky rozvíjí, např. v oblasti funkční konektivity a sledování její dynamiky. Rozvoj v oblasti měřících sekvencí přinesl možnosti v podobě SMS akcelerace kombinované s možností náběru více ech (multi-echo EPI fMRI). Současně se vyvíjejí i možnosti zpracování takovýchto dat, které přinášejí nové možnosti v oblasti potlačení různých typů artefaktů, např. s využitím ME-ICA přístupu či s využitím fázové složky měřených dat. V rámci projektu bude provedeno měření zaměřené na vyhodnocení test-retest realibility, inter-subjektové variability a sensitivity pokročilého ME-fMRI s běžnými single-echo fMRI daty a bude porovnán i praktický přínos na souboru pacientů v předoperačním mapování. Data naměřená na zdravé populaci budou následně zveřejněna v repozitáři neurozobrazovacích dat, protože mohou být užitečná i širší komunitě nad rámec analýz provedených v tomto projektu.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info