Informace o projektu
Využití dynamických parametrů funkční konektivity mozku jako diagnostického biomarkeru neurodegenerativních nemocí

Informace

Projekt nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
NU21J-04-00077
Období řešení
5/2021 - 12/2024
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut

Léčba a včasná diagnostika neurodegenerativních onemocnění mozku patří mezi jedny z největších výzev, kterým čelí současné zdravotnictví. Cílem projektu je zkoumání možnosti využití dynamických parametrů funkční konektivity (dFC) jako včasného biomarkeru neurodegenerativních onemocnění. Metody dFC budou aplikovány na data z funkční magnetické rezonance (fMRI), která charakterizují mozkovou aktivitu měřenou pomocí magnetické rezonance (MRI). Zajímavé přínosy dFC na fMRI datech pro zkoumání Alzheimerovy nemoci již byly prokázány. Konkrétními cíli tohoto projektu je zaměřit se na možnost využití dFC jako diagnostického zobrazovacího biomarkeru preklinické fáze neurodegenerativního onemocnění demence s Lewyho tělísky (preDLB) a na možnost využití dFC jako markeru efektu terapeutického účinku neinvazivní transkraniální stimulace stejnosměrným proudem (tDCS) u pacientů s mírnou kognitivní poruchou (MCI).
Očekávaným přínosem tohoto projektu je prozkoumání možnosti využití dFC jako diagnostického biomarkeru preDLB, jako markeru efektu terapie u MCI a vydání doporučení týkající se jak optimálního předzpracování fMRI dat pro efektivní analýzu dFC, tak i míru přínosu jednotlivých metod (sliding window, temporal grapgs, spectral dFC, …) a parametrů dFC (tranzientní matice, frekvence výskytu jednotlivých stavů mozku,…). Jedním z plánovaných výstupů projektu je vytoření uživatelsky přívětivého open-source softwarového nástroje pro analýzu fMRI dat pomocí dFC.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  10 – Méně nerovností Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Publikace

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info