Snídaně s vědcem za sebou mají první sezonu plnou životních příběhů a inspirace

Formát pravidelných grantových snídaní počátkem roku 2024 transformoval do Snídaní s vědcem. Setkání otevřená široké komunitě studentů i akademiků se zájmem o vědu za sebou mají první sezonu. Jaká byla?

9. 7. 2025 Absolventi Studenti Zaměstnanci

Bez popisku

„Původní, úzce zaměřený formát projektové snídaně jsme se rozhodli otevřít širší vědecké komunitě. Vlastně nás na to přivedli samotní výzkumníci, kteří sdíleli své zkušenosti ze Švédska, Rakouska a Švýcarska, kde se kolegové setkávali u kávy a něčeho k zakousnutí,“ ohlíží se za zrodem nápadu na pravidelná setkání se zajímavými hosty, plná energie a inspirace, Jitka Blažková, vedoucí oddělení projektové podpory.

Spolu s ním na přípravě neformálních setkání u kávy v konferenčních prostorách univerzitní knihovny participují také kolegové z oddělení pro vědu a kvalitu. „Vědci a vědkyně s oblibou vynechávají snídaně či obědy, a tak nás napadlo, že se jednou měsíčně postaráme o jejich stravovací režim a spojíme příjemné s užitečným. U kávy a croissantu si můžou vyslechnout inspirativní příběhy svých kolegů, potkat se s lidmi, se kterými se na dlouhých chodbách kampusu míjejí a třeba navázat zajímavou spolupráci,“ přidává své postřehy jeho vedoucí, Jana Sedláková.

Moderátor Snídaní s vědcem, proděkan pro vědu, doktorské studium a organizační rozvoj lékařské fakulty, Tomáš Kašpárek, mezi únorem 2024 a květnem 2025, v rámci třinácti snídaňových rán přivítal celkem dvacet hostů, mezi nimi i nejvyšší představitele fakulty, respektive univerzity, děkana Martina Repka a rektora Martina Bareše. Třináct snídaní tak nabídlo pestrou škálu životních příběhů a pohledů na krásy i výzvy vědecké práce, od jejího financování, přes komunikaci až po nastavování smysluplné rovnováhy mezi pracovním a osobním životem.

Drajv přátelským ranním setkáním dodalo nejen nadšení samotných hostů, ale i to proudící z vnímavého publika, které se na zpovídané může obracet s vlastními dotazy. Energii v pilotní první sezoně čerpali i z tří set padesáti snědených croissantů a dvojnásobného množství vypitých káv. „Myslím, že mou představu o tom, že se budu neformálně setkávat a povídat si o vědě i životě se zajímavými osobnostmi naší fakulty, a tak přiblížíme vědecká témata širšímu publiku, se podařilo naplnit. Těším se na další sezónu v roli moderátora těchto příjemných rán,“ vyhlíží další sérii Snídaní s vědcem, startující s novým akademickým rokem, Tomáš Kašpárek.

Fotogalerie a videozáznamy Snídaní s vědcem ZDE


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info