Brain Functional Connectivity of Male Patients in Remission After the First Episode of Schizophrenia

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Funkční konektivita mozku o mužských pacientů v remisi po první epizodě schizofrenie
Autoři

KAŠPÁREK Tomáš PŘIKRYL Radovan HÜTTLOVÁ Jitka MAREČEK Radek MIKL Michal PŘIKRYLOVÁ KUČEROVÁ Hana VANÍČEK Jiří ČEŠKOVÁ Eva

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Human Brain Mapping
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1002/hbm.21469
Obor Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
Klíčová slova disconnection; remission; schizophrenia
Přiložené soubory
Popis Abnormální aktivace konektivity mozku související s plněním úkolů je přítomna u schizofrenie.Cílem této studie byla analýza funkčních sítí u pacientů v remisi po první epizodě schizofrenie. Do studie bylo zapojeno 29 mužských pacientů v remisi po první epizodě schizofrenie a 22 zdravých kontrol, kteří prošly vyšetřením funkční magnetické rezonance při verbální fluenci úkolů (VFT). Funkční konektivita mozkových sítí byla analyzována pomocí nezávislých komponent analýzy. Výsledky: U pacientů se ukázala nižší aktivace nápadnosti sítě během VFT. Vykázaly také nižší deaktivaci výchozího režimu sítě (DMN) během zpracování VFT. Spektrální analýza dílčích časových kurzů ukázaly sníženou sílu v pomalých frekvencích signálu, výkyvy v nápadnosti DMNs a zvýšený výkon ve vyšších frekvencích v levém frontálním kortexu, které odrážejí vyšší výkyvy síťové aktivity. Navíc se snížila dílčí časová podobnost předmětů u schizofrenie-pacienti měli menší negativní korelaci mezi sítěmi VFT aktivovními a deaktivními a menší pozitivní korelace mezi dílčími DMN. Závěry: U pacientů v remisi po první epizodě schizofrenie je stále abnormální funkční připojení několika mozkových sítí. Vliv různých léčebných modalit na připojení mozku spolu s časovou dynamikou této funkční abnormality by měl být cílem dalších studií s cílem odhadnout jeho potenciál jako marker stabilizace onemocnění.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info