c-Myb-řízená deregulace MAPK p38 a JNK: potenciální mechanismus rezistence nádorových buněk kolorekta k cytotoxickým agens

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PEKARČÍKOVÁ Lucie KNOPFOVÁ Lucia ŠMARDA Jan

Rok publikování 2013
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Zvýšená hladina proteinu c-Myb v kolorektálních karcinomech (CRC) je spojována se špatnou prognózou pacientů. Cílem naší studie bylo objasnit roli proteinu c-Myb v kontrole přežívání/smrti buněk kolorektálního karcinomu po vystavení cytotoxickým látkám (cisplatině a doxorubicinu). Výsledky měření buněčné viability pomocí průtokové cytometrie ukázaly, že protein c-Myb snižuje citlivost buněk CRC k cisplatině a doxorubicinu. V buňkách se zvýšenou hladinou proteinu c-Myb jsme detekovali zvýšenou hladinu fosforylovaných forem MAPK p38 a c-Jun. Užitím specifických inhibitorů MAPK p38 a JNK jsme zjistili, že c-Myb-dependentní aktivace MAPK p38 je zodpovědná za nižší citlivost CRC k cisplatině a c-Myb-řízená JNK/c-Jun signální dráha se částečně podílí na lepším přežívání buněk CRC po expozici cisplatině.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info