Stav antimikrobiální rezistence Listeria monocytogenes v České republice

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GELBÍČOVÁ Tereza KARPÍŠKOVÁ Renata

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Kongres klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie (4. ročník) - sborník přednášek
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova listeria; antimicrobial susceptibility; clinical isolates; food isolates
Popis Celkem bylo testováno 678 kmenů L. monocytogenes pocházejících ze sbírky Národní referenční laboratoře pro listerie izolovaných od lidí (169) a z potravin (509) odebraných v různých regionech České republiky v období let 2001 až 2012. Antimikrobiální citlivost byla sledována diskovou difúzní metodou. Testovány byly: ampicilin, penicilin, erytromycin, gentamicin, trimetoprim, vankomycin, tetracyklin a chloramfenikol. Výsledky byly interpretovány dle hraničních průměrů inhibičních zón pro Staphyloccocus spp., s výjimkou ampicilinu a penicilinu, u nichž byla použita kritéria pro Enterococcus spp. (CLSI, 2006). Minimální inhibiční koncentrace byla testována u kmenů s rezistencí prokázanou na základě diskové difúzní metody dle doporučení EUCAST (2012). Výsledky fenotypového projevu rezistence byly doplněny detekcí genů rezistence metodou PCR. Všechny humánní kmeny byly citlivé k celému souboru testovaných antimikrobiálních látek. U kmenů L. monocytogenes izolovaných z potravin byla prokázána rezistence na úrovni 0,59 % (3/509). Ve sledovaném období byla zjištěna velmi dobrá a doposud stabilní citlivost humánních a potravinových kmenů L. monocytogenes k antibiotikům využívaných v terapii listerióz. Sporadický výskyt rezistence k tetracyklinu a erytromycinu byl detekován pouze u kmenů izolovaných z potravin.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info