Využití metody sekvenování nové generace (NGS) k analýze mutačního stavu členů EGFR signální dráhy u pacientů s metastatickým kolorektálním karcinomem (mCRC) léčených cetuximabem

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NĚMEČEK Radim BERKOVCOVÁ Jitka BABÁNKOVÁ Iva MLČOCHOVÁ Jitka VYCHYTILOVÁ Petra SLABÝ Ondřej SVOBODA Marek

Rok publikování 2015
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Bylo vybráno 13 pacientů léčených cetuximabem pro mCRC s vyloučenou mutací onkogenu RAS. Devět z těchto 13 pacientů na anti-EGFR léčbu neodpovědělo, naopak zbývající 4 pacienti dosáhli léčbou kompletní nebo parciální remise. Vyly vyhledány vzorky operovanýc primárních tumorů a metastáz, patolog vyhodnotil procentuální zastoupení nádorových buněk a označil vhodné části k molekulárnímu testování. Z 26 vzorků byla izolována DNA, poté byla připravena DNA knihovna a bylo zahájeno sekvenování. U 4 z 9 progredujících pacientů byla zjištěna nová mutace v onkogenu KRAS, kterou v té době používané testy nezachytily.Nově zjištěné mutace ptřitom prokazatelně vedly k selhání anti-EGFR léčby. Z uvedeného jednoznačně vyplývá, jak důležité je hodnotit výsledky klinických studií z pohledu senzitivity v té době používaných diagnostických metod.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info