Site-Specific Ligand Interactions Favor the Tetragonal Distortion of PbS Nanocrystal Superlattices

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Pozičně specifická interakce ligandů upřednostňuje tetragonální deformaci v super-mřížkách PbS nano-krystalů.
Autoři

NOVÁK Jiří BANERJEE Rupak KORNOWSKI Andreas JANKOWSKI Maciej ANDRE Alexander WELLER Horst SCHREIBER Frank SCHEELE Marcus

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj ACS APPLIED MATERIALS & INTERFACES
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Odkaz na webovou stránku vydavatele.
Doi http://dx.doi.org/10.1021/acsami.6b06989
Obor Fyzika pevných látek a magnetismus
Klíčová slova nanocrystals; self-assembly; X-ray scattering; electron microscopy; mesocrystals
Popis Předkládáme analýzu struktury a morfologie mezokrystalických, objemově centrovaných tetragonálních (BCT) mřížek PbS nano-krystalů funkcionalizovaných kyselinou olejovou. Na základě kombinace obrázků z RTG a elektronového rozptylu a z elektronové mikroskopie v přímém prostoru odvozujeme tří-dimenzionální (3D) model super-mřížky a ukazujeme že BCT struktura profituje z rovnovážné kombinace {100}PbS-{100}PbS a {111}PbS-{111}PbS interakcí mezi sousedními vrstvami nano-krystalů, která jedinečným způsobem stabilizuje strukturu. Tyto interakce jsou umožněny coaxialním uspořádáním atomových rovin PbS se supermžížkou. Dále shledáváme, že tato preferenční orientace je již v slabé míře přítomná v izolovaných monovrstvách. Nadbytek kyseliny olejové v roztoku krystalů způsobuje potlačení tetragonální deformace a místo toho pozorujeme uspořádání v dvojvrstvě hexagonální mřížky připomínající plástev medu, kde velikost zrn dosahuje velikosti několika mikrometrů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info