Comparative analysis of miRNA profiles in human patients with epilepsy and animal models

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Srovnávací analýza miRNA profilů lidských pacientů s epilepsií a zvířecího modelu
Autoři

BALOUN Jiří BENCÚROVÁ Petra MUSILOVÁ Kateřina PAIL Martin BRICHTOVÁ Eva HERMANOVÁ Markéta KUBOVÁ Hana MRÁZ Marek BRÁZDIL Milan POSPÍŠILOVÁ Šárka

Rok publikování 2017
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis MikroRNA (miRNA/miR) mají důležitou biologickou roli v biologii mozku, protože regulují mnoho biochemických drah nezbytných pro správný vývoj a údržbu mozku. Jejich změněný profil byl nalezen u spousty neurologických onemocnění včetně epilepsie. Hlavním cílem naší práce bylo nalézt miRNA se změněnou expresí jak u pacientů s mesiálně-temporální epilepsií a hipokampální sklerózou (mTLE+HS) tak u potkanů s pilokarpinem vyvolanou epilepsií. Exprese miRNA ve vzorcích od pacientů s mTLE+HS byla analyzována pomocí sekvenování a ověřena metodou miQPCR (miRNA-specific quantitative PCR). Vybrali jsme 28 miRNA se změněnou expresí u pacientů a porovnali jejich expresi se zvířecím modelem (potkani s LiCl/pilokarpin indukovaným SE v P60). miRNA byla izolována z hipokampální tkáně 18 potkanů s indukovanou epilepsií a 12 kontrol shodného stáří. Exprese vybraných miRNA byla kvantifikována pomocí miQPCR. Naše kvantitativní analýza odhalila, že čtyři z 28 vybraných miRNA měly významně změněnou expresi u potkanů s indikovanou epilepsií (miR-19b-3p, miR-142-3p, miR-142-5p, miR-374b-5p) v porovnání s jejich kontrolami. Tato srovnávací analýza zvyšuje přesvědčení, že tyto miRNA jsou přímo zapojeny do biologie epilepsie a představují možné cíle pro nová léčiva (inhibitory/mimik miRNA), které mohou být testovány v potkaním modelu epilepsie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info