Růstové a biochemické změny kořenů hrachu a kukuřice pod vlivem antropogenního stresu

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HÁJKOVÁ Markéta KUMMEROVÁ Marie ZEZULKA Štěpán BABULA Petr SVOBODOVÁ Kateřina ŠMERINGAI Ján

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 - Sborník příspěvků
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova Pisum sativum; Zea mays; diclofenac; root system; oxidative stress;
Popis Diklofenak (DCF; 0.1 až 10 mg/L) akumulovaný v kořenech dvacetidenních rostlin hrachu a kukuřice způsobil pokles biomasy a změny v jejich morfologii. Obsah H2O2 a superoxidu se zvýšil u obou druhů. Aktivita antioxidačních obranných mechanismů byla zvýšená u hrachu při nízkých zatíženích DCF, u kukuřice se však snížila pod vlivem všech zatížení. Oxidativní poškození buněk kořenů vyjádřené jako snížená oxidoreduktázová aktivita a narušení integrity membrán potvrdilo vyšší citlivost kukuřice jako jednoděložné rostliny k DCF.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info