Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění

Autoři

FIALA Jindřich

Rok publikování 2021
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník příspěvků - On-line symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf
Klíčová slova cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendations
Popis Cílem sdělení je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko nádorových onemocnění a z nich vyplývající výživová doporučení pro jejich prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženosti a oprávněnosti doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením, a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obilniny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak limitací červeného a obzvláště zpracovaného masa, s limitací alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, a potravinové doplňky nejsou doporučeny.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info