Perorální kladribin v léčbě roztroušené sklerózy - data z celostátního registru ReMuS®

Autoři

HORÁKOVÁ D. VACHOVÁ M. TVAROH A. DRAHOTA J. MAZOUCHOVÁ A. MAREŠ J. WOZNICOVÁ I. ZIMOVÁ D. LIBERTINOVÁ J. MARTINKOVÁ A. RECMANOVÁ E. GRUNERMELOVÁ M. VALIŠ M. ADÁMKOVÁ J. AMPAPA R. BENEŠOVÁ Yvonne DUFEK Michal PETERKA M. KUBALA HAVRDOVÁ E.

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj CESKA A SLOVENSKA NEUROLOGIE A NEUROCHIRURGIE
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.csnn.eu/casopisy/ceska-slovenska-neurologie/2021-6-7/peroralni-kladribin-v-lecbe-roztrousene-sklerozy-data-z-celostatniho-registru-remus-129377
Doi http://dx.doi.org/10.48095/cccsnn2021555
Klíčová slova Multiple sclerosis; oral cladribine; therapeutic response; patient registry
Popis Cíl: Podělit se o první klinické zkušenosti s léčbou perorálním kladribinem formou analýzy dat z národního registru ReMuS®. Soubor a metodika: Předkládáme analýzu souboru všech pacientů, kteří zahájili léčbu perorálním kladribinem v období od 1. 9. 2018 do 31. 12. 2020, a detailnější analýzu podsouboru 222 pacientů, kteří užili plnou kumulativní dávku. Analýzy zahrnují relapsy, disabilitu, zaměstnanost a sociální dávky, v podsouboru pak také MR aktivitu. Data byla získána ze všech 15 center pro léčbu demyelinizačních onemocnění a vyhodnocena metodami deskriptivní statistiky. Výsledky: Celý soubor obsahuje 436 pacientů (75,5 % žen) věkového průměru 37,0 let a hmotnosti 71,9 kg. Průměrná doba trvání nemoci byla 8,4 roku, vstupní Expanded Disability Status Scale (EDSS) skóre 2,8, roční výskyt relapsů 1,07 před zahájením léčby. U 90 % pacientů nedošlo po 20,8 (90. kvantil) měsíce k progresi disability, v prvním a druhém roce po zahájení léčby zůstaly bez relapsu přibližně tři čtvrtiny pacientů. U 85 % pacientů v definované podskupině nedošlo k významné MR aktivitě. Změna léčby na jiný lék modifikující průběh nemoci proběhla u 12 pacientů. Závěr: V souladu s registračními studiemi ukazují naše data vysoký podíl pacientů bez relapsů, bez progrese postižení a bez aktivity na MR, dále pak velmi nízký podíl pacientů se změnou léčby.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info