Certifikovaná metodika určená pro komplexní identifikaci složení probiotik v doplňcích stravy pomocí metody MOL-PCR a sekvenování

Autoři

KRÁLÍK Petr KLANICA Martin DZIEDZINSKÁ Radka KARPÍŠKOVÁ Renáta DUŠKOVÁ Marta LOCHMAN Jan BRODÍKOVÁ Kristýna

Rok publikování 2024
Druh Certifikované metodiky
www https://katalog.vfu.cz/#!/records/1d9435cf-e5ff-42f1-bacf-8f4f00603612?back=https:%2F%2Fkatalog.vfu.cz%2F%23!%2Frecords%2Fb83f95af-819b-444a-bdca-a2eb822e8e84&group=1d9435cf-e5ff-42f1-bacf-8f4f00603612,ac10db25-013e-4fa8-9cbb-76d5d681a9e5,52af0d8e-414d-4
Popis Cílem metodiky bylo vytvoření komplexního postupu pro identifikaci probiotických bakterií, které jsou součástí doplňků stravy. První přístup spočíval ve standardizaci multiplexní metody založené na MOLPCR, která byla zaměřena na průkaz následujících nejčastěji používaných druhů: Ligilactobacillus salivarius, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum subsp. infantis, Bifidobacterium longum subsp. longum, Lactobacillus casei, Lacticaseibacillus paracasei, Lacticaseibacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Limosilactobacillus fermentum, Lactobacillus helveticus, Lactiplantibacillus plantarum, Lactococcus lactis, Pediococcus acidilactici, Streptococcus salivarius, Streptococcus thermophilus, Heyndrickxia coagulans, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Bacillus subtilis, Lactobacillus gasseri, Limosilactobacillus reuteri, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus jensenii, Saccharomyces cerevisiae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogenes. Metodika zahrnuje postup izolace DNA z probiotických preparátů, samotnou analýzu pomocí MOL-PCR a následnou intepretaci dat. Druhým postupem komplexní analýzy probiotických doplňků stravy bylo navržení vhodného postupu hodnocení diverzity mikrobiálních společenstev v komerčně dostupných probiotických preparátech založené na principu sekvenace variabilních oblastí genu 16S rRNA.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info