Elektrochemické chování azidových sloučenin na rtuťových elektrodách

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TRNKOVÁ Libuše SOUKENÍKOVÁ Natália ADAM Vojtěch MAZAL Ctibor

Rok publikování 2002
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník přednášek z XXII.celostátního semináře Moderní elektrochemické metody
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Elektrochemie
Klíčová slova Azide compounds; reduction of azides; azidothymidine;azidodeoxyuridine;azidodeoxycytosine;(E)and (Z)-3-(azidomethylene)-4;5-dihydro-(3H)-furan-2-on
Popis Z elektrochemického hlediska je azidová skupina aktivní a na rtuťové elektrodě v katodické větvi cyklického voltamogramu poskytuje charakteristický redukční signál, který byl zkoumán i eliminační voltametrií s lineárně se měnícím napětím (Elimination Voltammetry with Linear Scan - EVLS. Z výsledků potenciostatické elektrolýzy s aplikací EVLS na redukční produkt bylo navrženo schema redukce azidu. Další dostupné azidy, kde je však azidová skupina navázána na deoxyribózu v poloze 2 a ne v poloze 3, jsou azidocytosin (AZC) a azidouridin (AZU). U azidocytidinu je možné kromě detekce redukčního píku azidu při negativních potenciálech v blízkosti vylučování vodíku detekovat ještě jeden pík, odpovídající redukci cytosinu. Díky tomuto píku lze provést elektroanalýzu a stanovit AZU, popř. AZT vedle AZC. Dva azidomethylendihydrofuranony (AZMDF), které se strukturně liší svou konfigurací - forma (E) a forma (Z), poskytovaly redukční signály při mnohem pozitivnějších potenciálech než předešlé azidy. Největší potenciálový rozdíl signálů těchto dvou izomerů pozorovaný v prostředí borátového pufru (~ 100 mV) zaručuje jejich nejlepší separaci s nejnižším detekčním limitem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info