Genetická příbuznost kmenů <I>Enterococcus faecium</I> VanA u pacientů s hemato-onkologickým onemocněním

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOLÁŘ Milan PANTŮČEK Roman VÁGNEROVÁ Iva KESSELOVÁ Michela SAUER Pavel MATOUŠKOVÁ Ivana RŮŽIČKOVÁ Vladislava DOŠKAŘ Jiří

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://kmil.trios.cz/obsah0603.htm
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Enterococcus faeciun; vancomycin resistance; molecular diagnostics
Popis Cíl: Cílem předložené práce byla molekulárně-biologická analýza kmenů Enterococcus faeciumVanA, izolovaných z klinického materiálu pacientů Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc v období 1997-2002, z prostředí uvedené kliniky a formulace hypotézy o zdroji a šíření VRE. Materiál a metody: Z klinického materiálu pacientů byly standardními kultivačními metodami izolovány a identifikovány enterokoky, včetně stanovení citlivosti k antibiotikům. Molekulárně biologická analýza byla provedena u vankomycin-rezistentních kmenů E. faecium s fenotypem VanA. Ke stanovení příbuznosti kmenů byla použita makrorestrikční analýza celkové chromozomální DNA naštěpené restrikční endonukleázou SmaI. Výsledky: Celkem bylo ve sledovaném období izolováno 2 647 kmenů Enterococcus sp., přičemž 121 kmenů (4,6 %) bylo identifikováno jako VRE. Nejčastěji se jednalo o kmeny E. faeciumVanA (78 %) a E. faecalis VanB (10 %). Z prostředí uvedené kliniky, včetně biologického materiálu ošetřujícího personálu, bylo izolováno 5 vankomycin-rezistentních kmenů E. faeciumVanA. SmaI makrorestrikční spektrum genomové DNA analyzovaných kmenů Enterococcus faeciumVanA tvořilo více než 25 fragmentů o velikosti od 18 do 470 kb. U 60 kmenů bylo identifikováno 28 jedinečných restrikčních profilů, jejichž podobnost se pohybovala od 62 do 97 %. Mezi těmito profily byly dále identifikovány 4 často zastoupené klonální typy, obsahující 5 a více kmenů, s podobností DNA-profilu 90 % a vyšší. Diskuze a závěr: Na základě získaných výsledků lze předpokládat endogenní i exogenní původ izolovaných kmenů E. faeciumVanA. Lze potvrdit možnost přežívání těchto kmenů v prostředí nemocničního oddělení a následný přenos na hospitalizované pacienty. Současně je však nutné připustit i endogenní původ těchto kmenů a následnou selekci vlivem širokospektré antibiotické léčby.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info