Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MANDELOVÁ Lucie LEFNEROVÁ Danuše TOTUŠEK Jiří TŘÍSKA J. VRCHOTOVÁ N. HOUŠKA M. STROHALM J.

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova broccoli juice; ames test; micronucleus assay
Popis Sledovali jsme inhibici mutagenity AFB1 působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem, tepelnou pasterací a mražením krátkodobým bakteriálním testem mutagenity(amesův test). Rovněž jsme sledovali inhibici mutagenity IQ a MNU působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Brokolicová šťáva ošetřená tlakem vedla po 14ti denní aplikaci v kombinaci s IQ a MNU ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader a prokazatelně tak inhibovala klastogenní efekt aplikovaných mutagenů. Z výsledků Amesova testu vyplývá - dle hodnotící škály inhibice mutagenity - silně positivní inhibice mutagenity aflatoxinu B1 působením brokolicové šťávy podrobené vysokotlakému ošetření a pasterizaci, brokolicová šťáva zmrazená inhibuje mutagenitu na stupni pozitivní.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info