Chronic Lymphocytic Leukemia and Focusing on Epidemiology and Management in Everyday Hematologic Practice: Recent Data From the Czech Leukemia Study Group for Life (CELL)

Název česky Chronická lymfatická leukemie Epidemiologie a léčba pacientů s touto diagnózou v každodenní lékařské praxi: Aktuální data České leukemické - pro život (CELL)
Autoři

PANOVSKÁ Anna DOUBEK Michael BRYCHTOVÁ Yvona MAYER Jiří

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Clinical Lymphoma, Myeloma & Leukemia
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova Alemtuzumab;Cyclophosphamide;Doxorubicin; Prednisolone; Prednisone; Vincristine
Popis Cíl práce: Nové prognostické faktory chronické lymfatické leukemie (CLL) a moderní léčba tohoto onemocnění jsou v současnosti často diskutovány, avšak aktuální data o incidenci a léčbě pacientů v reálné praxi stále chybí. Cílem naší práce bylo zjistit aktuální epidemiologickou situaci CLL a léčebné preference týkající se CLL u hematologů Jihomoravského kraje (1 127 718 obyvatel). Metodika a výsledky: Do naší analýzy bylo zařazeno celkem 540 pacientů s CLL, kteří byli v našem regionu sledováni roku 2008 (medián věku při diagnóze 65 let, 306 mužů, 234 žen). Incidence CLL činila 5,8 - 6,2 případů na 100 000 obyvatel, prevalence byla 48 na 100 000. Léčba byla indikována u 194 nemocných (36 %), u 93 z nich (17 %) byla indikována i terapie druhé linie. Jako první linii léčby dostalo 64 nemocných (33 %) režim s fludarabinem a 74 pacientů (38%) režim založený na chlorambucilu. Třicet nemocných bylo léčeno v rámci klinických studií. Ačkoliv léčba byla indikována u menšiny nemocných (36%), moderní prognostické faktory byly vyšetřeny u více než 50 % pacientů. Závěr: Ve srovnání s daty uváděnými v minulosti, byla námi zjištěná incidence vyšší. Zdá se, že některé případy CLL mohly být dříve opomenuty vzhledem k stále se zlepšující diagnostice toho onemocnění.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info