Deprese a antidepresiva v průběhu života ženy

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČEŠKOVÁ Eva

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Postgraduální medicína
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Obor Psychiatrie, sexuologie
Klíčová slova differences between sexes; premenstrual dysphoric disorder; postnatal depression; perinatal depression; hormone therapy; serotonin specific reuptake inhibitor
Přiložené soubory
Popis Ve výskytu, klinickém obrazu, průběhu a léčbě jsou rozdíly mezi oběma pohlavími. Navíc trpí ženy některými specifickými formami deprese. Depresivní příznaky se mohou vyskytovat v rámci premenstruální dysforické poruchy, během perinatálního období a dále v období menopauzy. Léčebné přístupy zahrnují nejen antidepresiva, ale také hormonální léčbu. U premenstruální dysforické poruchy jsou preferována antidepresiva typu specifických inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu, hormonální terapie bývá obvykle zvažována po jejich neúspěchu. Při léčbě deprese v graviditě se nejčastěji používají specifické inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. Léčba je vhodná zvláště u žen, které mají depresivní epizodu v anamnéze, protože recidiva deprese v graviditě může mít závažnější důsledky pro dítě než podávání antidepresiv. V léčbě deprese v období menopauzy je často užívána augmentace antidepresiv substituční hormonální terapií. Doporučení, která vyplývají z dosavadních znalostí, nejsou zatím dostačující pro zohlednění pohlavních rozdílů v doporučených postupech léčby.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info