Anthropological Analysis of Skeletal Remains Found in Ossuary in Budišov nad Budišovkou

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Antropologická analýza kosterních pozůstatků nalezených v kostnici v Budišově nad Budišovkou
Autoři

VÁCLAVÍKOVÁ Dagmar DROZDOVÁ Eva KOLÁŘ František

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Obcy : Funeralia Lednickie Spotkanie 14
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.snap.poznan.pl/index.php?go=wydawnictwa_funeralia
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Budisov nad Budisovkou; Anthropological Analysis; Ossuary; MNI; Sex Determination; Age at Death; Staure; Palaeopathology
Popis Cílem výzkumu byl antropologický rozbor kosterních pozůstatků z kostnice v Budišově nad Budišovkou. V roce 2008 probíhal na tomto místě archeologický výzkum, v rámci kterého byly odkryty základy stavby kruhového půdorysu sloužící k ukládání kosterních pozůstatků. Mimo kruhovou stavbu byly uloženy dva pohřby v rakvích. Neobvyklou nálezovou situací jsou spálené kosterní pozůstatky přimíchané mezi nespálené. Antropologickému rozboru byli zvlášť podrobeni jedinci z pohřbů a zvlášť materiál z kostnice. U jedinců z hrobů a u vybraných kostí ze souboru kostnice byly určeny základní antropologické charakteristiky, tedy pohlaví, dožitý věk a výška postavy. Zároveň byl proveden základní paleopatologický rozbor. Spálené kosti byly zkoumány pouze povrchně - byly zváženy a byla popsána barva. Výsledky byly srovnány s vybranými srovnávacími soubory.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info