Podpora efektivní spolupráce biomedicínských oborů
MU a VUT Brno s účastí aplikační sféry 2009 - 2012

Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prioritní osa: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj     Oblast podpory: Partnerství a sítě

Metrologie

Jedním ze základních předpokladů pro zajištění potřebné a stálé jakosti produktů a poskytovaných služeb je zabezpečení jednotnosti a správnosti měřidel a měření za použití vhodných měřících metod, zákonných měřících jednotek a měřidel splňujících stanovené požadavky.
Veškeré náležitosti k měřidlům jsou ukotveny a řídí se dle směrnic FN Brno, které vycházejí z platné legislativy. Ve FN Brno za každý útvar zodpovídá vedoucí útvaru v oblasti metrologiie, který se řídí pokyny hlavního metrologa ve FN Brno.
Všechna měřidla podléhají pravidelným interním a externím validacím. Pokud objekt nevyhoví stanovovanému rozmezí, označí se jako neshodné měřidlo a nesmí se používat až do doby nápravy. Každé měřidlo s uvedením do provozu musí mít provozní deník se záznamy o provedení údržeb, kontrol, validací, servisního zásahu apod.

Měřidla používaná na OKB a jejich validace

Teploměry

Teploměry jsou pracovní měřidla, používají se k validaci lednic a mrazících boxů a k monitorování teplot v místnostech. Používané teploměry jsou ověřovány vnitřní kalibrací pomocí kalibrovaných teploměrů, které mají kalibrační list s uvedenými nejistotami měření. Takto kalibrované teploměry jsou používány až do rozbití. Pokud nastanou pochybnosti o správnosti měření teploměru, provede se rekalibrace.
Teploměry používané k monitorování teplot v místnostech se mohou lišit od etalonu maximálně o ± 1 °C. Platnost validace u skleněných teploměrů je 5 let.
Teploměry používané za účelem monitorování teplot v lednicích a mrazících boxech se mohou lišit od etalonu maximálně o ± 0,5 °C.

Validace lednic a monitorování teplot

Validace lednic a mrazících boxů se provádí interně nebo externí firmou pomocí kalibrovaných teploměrů. Kontrola správné funkčnosti objektů se provádí pravidelně měřením jejich teplot a zaznamenáváním naměřených hodnot do příslušných formulářů. Jedna z možností je použití komerčního systému Falkon, který nepřetržitě měří a zaznamenává teplotu a vlhkost v jednotlivých objektech. Dále vyhodnocuje, zda nedošlo k překročení nastavených mezních hodnot.

Automatické pipety

Na OKB se používají pipety, které jsou prvotně kalibrovány v akreditované laboratoři. Všechny pipety podléhají pravidelné interní kalibraci a to testováním na preciznost (sledování náhodné chyby) a přesnost (sledování systematické chyby bias) v deklarovaných časových intervalech. Testování se provádí vážkově, popř. fotometricky.

Váhy

Validace vah spočívá v externím ověření měřidla pomocí závaží I. až III.řádu, jejichž platnost je u analytických vah 2 roky a u navažovacích vah 1 rok.

Dozimetr Contamat

Je stanovované měřidlo povrchové kontaminace radionuklidy alfa a beta v rozsahu plošné aktivity. Používá se na pracovišti RIA metod k měření pracovních ploch, digestoře, výlevky a podlahy. Validace dozimetru spočívá v externím ověření měřidla pomocí navázaných etalonů (směs radionuklidů). Validace je platná dva roky.

Informativní měřidla

Mezi informativní měřidla používaná na OKB patří konduktometry na sledování čistoty deionizované vody. Externí validace není vyžadována, svoji návaznost je jednorázově zajištěna před uvedením do provozu.

Ostatní měřidla

Mezi ostatní měřidla patří mikroskopy, centrifugy a automatické analyzátory. Pravidelnou validaci mikroskopů a centrifug provádí externí firma. U automatických analyzátorů jsou validace a preventivní údržby prováděny výrobcem v pravidelných intervalech.

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Vysoké učení technické v Brně Roche Fakultní nemocnice Brno
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ