Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - část 12: Dietní postupy u pacientů s diabetem mellitem
| Authors | |
|---|---|
| Year of publication | 2024 |
| Type | Article in Periodical |
| Magazine / Source | Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní a dietní stravování |
| MU Faculty or unit | |
| Citation | |
| Keywords | hospital diets; guideline; nutrition; dietitian |
| Description | Evropská společnost pro klinickou výživu a metabolismus (ESPEN) vydala v roce 2021 doporučení pro nemocniční stravování. Dokument vznikl na základě potřeby systematicky shrnout současné poznatky založené na důkazech týkajících se organizace stravovacích provozů, indikace terapeutických diet a monitoringu příjmu stravy ve zdravotnických zařízeních, rehabilitačních zařízeních a zařízeních sociálních služeb s přihlédnutím k individuálním potřebám pacientů/klientů ve snaze snížit riziko výskytu malnutrice. Postupně je představeno všech 56 ESPEN doporučení. |