Staphylococcus pseudintermedius - "nový" původce raných infekcí po poranění psem a možnosti jeho spolehlivé identifikace

Warning

This publication doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Science. Official publication website can be found on muni.cz.
Authors

MELTER Oto PANTŮČEK Roman ŠVEC Pavel PÍŠOVÁ A.

Year of publication 2011
Type Conference abstract
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Description Sekret z rány pacienta pokousaného psem, která se hojila per secundam, byl kultivačně vyšetřen na obohacených a diagnostických půdách. Na krevním agaru rostly bakterie v bělavých (Gram-pozitivní koky) nebo šedavých koloniích (Gram-negativní tyčinky). Na základě výsledků skríningových fenotypových metod byly mikroorganizmy zařazeny do rodu Staphylococcus a Pasteurella. Testování biochemických vlastností pomocí diagnostických souprav umožnilo druhovou identifikaci pouze jednoho z nich - Pasteurella multocida. Hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOFF) potvrdila biochemickou identifikaci P. multocida a kmen Staphylococcus sp. byl identifikován jako S. intermedius. Analýza tohoto kmene pomocí PCR pro repetitivní sekvence [(GTG)5-rep PCR] a sekvenace genu pro beta podjednotku RNA polymerázy (rpoB)(99%) však kmen jednoznačně zařadily do druhu S. pseudintermedius. Po taxonomické reklasifikaci druhu S. intermedius (2005) došlo k vytvoření skupiny S. intermedius (S. intermedius group - SIG), do které patří druhy S. intermedius, S. pseudintermedius a S. delphini. Kmeny SIG izolované od psů, nebo původci raných infekcí po poranění psem patří, stejně jako náš kmen, pravděpodobně nejčastěji do druhu S. pseudintermedius.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info