Project information
Antropologie občanské společnosti I., II.

Information

This project doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Science. Official project website can be found on muni.cz.
Project Identification
FRVS/2212/2010
Project Period
1/2010 - 12/2010
Investor / Pogramme / Project type
Ministry of Education, Youth and Sports of the CR
MU Faculty or unit
Faculty of Science

Předložený projekt zahrnuje inovaci předmětů Antropologie občanské společnosti I. a II., včetně cvičení k předmětu. Občanská společnost z antropologického pohledu představuje prostor mezi rodinou, státem a trhem, v kterém se rozvíjí altruismus, dobročinnost, filantropie a občanská kultura. Tato občanská společnost je tvořena celou řadou subjektů působících v různých sférách: archeologie, kultura, gender, sociální služby, právní poradenství, zdraví, životní prostředí atd. Subjekty občanské společnosti, kam řadíme především nestátní neziskové organizace, se v současné době stávají významným společenským, ekonomickým a politickým aktérem - jak na globální úrovni (International Non Government Organizations; INGOs), tak na úrovni lokální. Zároveň jsou živou strukturou držící a podporující demokraticky stavěnou společnost. Prostředí občanské společnosti se významnou měrou podílí na snižování nezaměstnanosti, na rozvoji celospolečenského blahobytu a na hospodářském růstu.


Antropologie (tak, jak je rozvíjena na Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity) v jejím celostním zaměření studia a výzkumu v sepětí antropologie biologické, sociální a kulturní i s relevantními disciplínami, je jedinečným prostředím pro široké studium občanské společnosti. Antropologie občanské společnosti je na Ústavu antropologie rozvíjena již několik let a tvoří ojedinělý přístup k problematice, který navazuje především na zahraniční studia Anthropology and Civil Society. Jednotícím a klíčovým prvkem občanské společnosti a antropologie je mnohostranné studium člověka v jeho společenském a kulturním prostředí. Další výhodou, kterou antropologie může nabídnout, je její interdisciplinární přístup. Inovace předmětu přinese pozitivní výsledky studentům, akademickému prostředí i široké veřejnosti, která se dostává do kontaktu s občanskou společností.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info