Project information
Validace bioindikačních metod jako nástrojů pro udržitelný management středoevropských vysychavých toků a přenos těchto metod do praxe (InterStreaM)

Information

This project doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Science. Official project website can be found on muni.cz.
Investor logo
Project Identification
LTC17017
Project Period
6/2017 - 2/2020
Investor / Pogramme / Project type
Ministry of Education, Youth and Sports of the CR
MU Faculty or unit
Faculty of Science

V souvislosti s probíhající klimatickou změnou dochází stále častěji k úplnému vysychání vodních toků, což se následně projevuje změnami jejich oživení. Nejvhodnější skupinou vodních organizmů pro detekci změn vyvolaných vysycháním jsou vzhledem k délce životního cyklu i schopnostem přežití suché epizody vodní bezobratlí (makrozoobentos). Přestože jsou již základní mechanizmy působení samotného vyschnutí na dané společenstvo známy, v praxi působí na makrozoobentos i řada dalších stresorů, z nichž nejběžnějším je organické znečištění. Při analýze vzorků bezobratlých je pak obtížné identifikovat, který ze zmíněných faktorů vyvolal detekované změny, jelikož jejich efekt bývá obdobný a často působí synergicky. Navíc je odpověď společenstva na vysychání do určité míry ovlivňována i zeměpisnou šířkou (na severo-jižním gradientu od mediteránní k temperátní zóně) stejně jako typem klimatu na východo-západním gradientu (oceánské x kontinentální klima).
Prvním cílem projektu je tedy ověřit obecnou platnost přístupů vyvinutých v ČR pro retrospektivní indikaci epizod vyschnutí na výše uvedených větších geografických škálách. Druhým cílem je pak testovat možnosti oddělení vlivu samotného vysychání toku od nejčastějšího antropogenního stresoru působícího v menších tocích, kterým je znečištění lehce rozložitelnými organickými látkami. Třetím cílem je pak studium vlivu org. znečištění na rezistentní stádia bezobratlých v sedimentu dna toku, jelikož toto hyporeální refugium je významným zdrojem propagulí sloužících pro rekolonizaci vyschlého dna po jeho znovuzaplavení.
Tyto hypotézy budou ve spolupráci s exkluzivními zahraničními partnery testovány na 3 úrovních a to jednak (i) na velké geografické škále vybraných modelových území Evropy, (ii) na lokální škále modelového povodí ČR a dále (iii) v laboratorních podmínkách experimentálního toku u jednoho z partnerů projektu. Na všech třech úrovních pak bude porovnáván způsobem každý s každým jednak efekt vyschnutí (=zásah) s kontrolou (=permanentní průtok) a dále efekt organického znečištění (=zásah) s kontrolou (= neznečištěný tok). Výsledkem projektu bude jednak několik odborných publikací (Jimp,Jsc) s účastí zahraničních partnerů a dále software umožňující hodnocení ohroženosti úseku vodního toku studovanými vlivy (vysychání, organické znečištění) se zřetelem na kombinaci a interakci těchto stresorů.

Publications

Total number of publications: 45


Previous 1 2 3 4 5 Next

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info