Project information
Medication errors as an opportunity to develop multidisciplinary collaboration

Project Identification
MUNI/CORE/0621/2023
Project Period
7/2023 - 6/2024
Investor / Pogramme / Project type
Masaryk University
MU Faculty or unit
Faculty of Medicine

Péče o pacienta se může na první pohled jevit jako úzce profilové téma zajímavé pouze pro její přímé účastníky – lékaře, sestry, farmaceuty, nelékařské profese. Opak je ale pravdou. Zdravotnictví obecně a péče o pacienta je široce multidisciplinární, ať už ve svém standardním průběhu, nebo při řešení mimořádných událostí, pochybení. Nicméně právě na nich lze uplatnění různých přístupů a potřebu zapojení celé řady odborníků dobře demonstrovat. Pokud k medikačnímu pochybení dojde, je třeba minimalizovat jeho dopady pro pacienta farmakologickými a nefarmakologickými postupy, je ale také třeba umět pochybení komunikovat na různých úrovních zdravotnického zařízení i mimo něj, je třeba přijmout nápravná a preventivní opaření, zavést kontrolní body, změnit analytické metody, přizpůsobit informační systémy atd.
V centru všeho tohoto dění stojí pacient, o jehož bezpečí se jedná především. Pacient dnes již zdaleka nezaujímá pouze pasivní roli příjemce léčby či oběti chyby, ale trendem poslední doby je jeho aktivní zapojení - do procesu spolurozhodování o léčbě, při identifikaci a nahlášení medikačních pochybení, v neposlední řadě se pacient může podílet i na návrzích preventivních opatření. To ovšem pouze za předpokladu, že o nich ví, tedy že má základní přehled o různých typech potenciálních pochybení a je obeznámen s procesem kontrolních a preventivních mechanismů. Role pacienta v prevenci chyb se stává další úrovní tohoto vzdělávacího projektu.
Projekt si klade za cíl vytvořit místo, kde se mohou setkat studenti pregraduálních zdravotnických i nezdravotnických oborů a mohou diskutovat a vnímat své různé přístupy a potenciální pozice v řešení vybraných problémů a naučit se tak lépe si vzájemně porozumět. V širším kontextu může být projekt inspirací k aplikaci expertízy jednotlivých studijních oborů do zdravotnictví a hledání způsobů, jak aktivně zapojit budoucí vzdělané pacienty.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info