Fixní kombinace palonosetronu s netupitantem v antiemetické profylaxi

Warning

This publication doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Pharmacy. Official publication website can be found on muni.cz.
Authors

TOMÍŠKA Miroslav HORSKÁ Kateřina

Year of publication 2016
Type Article in Periodical
Magazine / Source Remedia
MU Faculty or unit

Faculty of Pharmacy

Citation
Keywords chemotherapy induced nausea and vomiting; 5-HT3 receptor inhibitors; NK1 receptor inhibitors; netupitant; palonosetron
Description Nevolnost a zvracení po protinádorové chemoterapii je multifaktoriální proces, na němž se podílí několik nervových drah a receptorů, a proto není možno najít jediný lék, který by byl plně účinný. Prvních 24 hodin po zahájení chemoterapie jde především o působení serotoninu na receptorech 5-HT3 a v dalších dnech o působení substance P na receptorech NK1. Palonosetron je specifickým inhibitorem receptorů 5-HT3, patří již do druhé generace těchto inhibitorů, vyznačuje se prodlouženým působením a vysokou účinností především v akutní fázi. Netupitant je novým specifickým inhibitorem receptorů NK1, má dlouhý biologický poločas eliminace a působí proti odlišnému mechanismu zvracení v opožděné fázi. První dostupná fixní kombinace obou těchto látek (NEPA) v jedné tabletě přináší možnost ovlivnění obou hlavních signalizačních drah s výhodou synergního působení. Vzhledem k dlouhému biologickému poločasu eliminace obou složek je možno podat jednu dávku pro celý cyklus chemoterapie a zajistit tak optimální spolupráci nemocného. Fixní kombinace NEPA může přispět ke zvýšené účinnosti antiemetické profylaxe cestou snazšího dodržování dostupných standardních doporučení pro pacienty s emetogenní chemoterapií.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info