Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase

Warning

This publication doesn't include Faculty of Medicine. It includes Faculty of Science. Official publication website can be found on muni.cz.
Authors

BURSOVÁ Š. NECIDOVÁ L. HARUŠTIAKOVÁ Danka VORLOVÁ L.

Year of publication 2018
Type Article in Periodical
Magazine / Source Maso International
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Description Prezentovaná studie hodnotí růstový potenciál Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase bez přídavku a s přídavkem přibližně 1 % NaCl za různých skladovacích teplot (2, 4 a 8 °C). Hodnocení dynamiky růstu Y. enterocolitíca bylo provedeno za využití Baranyi-Robertsova růstového modelu. U vepřového masa bez přídavku NaCl byly při všech teplotách skladování vytvořené růstové modely kompletní, přičemž teplota skladování ovlivnila délku trvání lag fáze růstu i maximální počet Y. enterocolitica po 14 dnech skladování. Oproti tomu v případě mletého masa obohaceného přídavkem NaCl došlo k vytvoření kompletní růstové křivky pouze při teplotě 8 °C. Výsledky studie ukazují, že mleté vepřové maso je vhodným prostředím pro růst V. enterocolitica, a to i při nízkých teplotách. Přídavek NaCl v množství do 1 % je schopen omezit, nikoli však zcela zastavit růst V. enterocolitica.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info