Genotypová charakterizace meticilin-rezistentních kmenů Staphylococcus aureus izolovaných v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DOSTÁLOVÁ Lucie RŮŽIČKOVÁ Vladislava PAZDERKOVÁ Jana KUNTOVÁ Lucie

Rok publikování 2010
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Meticilin-rezistentní kmeny Staphylococcus aureus (MRSA) jsou nebezpečné patogenní bakterie způsobující široké spektrum nozokomiálních infekcí. Cílem této studie bylo provést podrobnou genotypizaci vybraného souboru oxacilin-rezistentních kmenů izolovaných v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem v době, kdy v ní byl zaznamenán zvýšený výskyt MRSA kmenů. Metodika: PFGE fragmentů genomové DNA štěpené restriktázou SmaI, spa typizace, PCR detekce typu kazety SCCmec, obsah profágů, dále detekce vybraných genů pro faktory virulence a genů pro rezistenci na antibiotika a antimikrobiální látky, analýza plazmidů a test citlivosti k polyvalentnímu fágu 812 byly provedeny u 28 kmenů. Výsledky: Bylo zjištěno, že všechny kmeny MRSA mají stejný typ kazety SCCmec (typ II) a obsahují repetice spa typu t003. Kmeny se navzájem lišily svými makrorestrikčními spektry, profágy a obsahem různých genů pro faktory virulence a genů pro rezistenci na antibiotika či antimikrobiální látky, které byly identifikované v 5 typech plazmidů. Všechny kmeny byly citlivé k působení polyvalentního fága 812. Závěr: Výsledky genotypových analýz potvrdily blízkou příbuznost studovaných kmenů pocházejících z ancestrálního klonu CC5 a poslouží jako podklad pro epidemiologickou studii výskytu a šíření MRSA v dané oblasti ve srovnání s okolními regiony a státy v Evropě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info