Photoinhibition of photosynthesis in Antarctic lichen Usnea antarctica. I. Light intensity- and light duration-dependent changes in functioning of photosystem II

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Fotoinhibice fotosyntézy antarktického lišejníku Usnea antarctica. I. Změny ve funkci fotosystému II vyvolané intenzitou a délkou osvětlení.
Autoři

BARTÁK Miloš HÁJEK Josef OČENÁŠOVÁ Petra

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Polar Reports
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www full_text_paper
Obor Botanika
Klíčová slova chlorophyll fluorescence; high light; potential quantum yield; effective
Přiložené soubory
Popis Článek se zabývá rozdíly v citlivosti antarktických lišejníků na fotoinhibici. Stélky Usnea Antarktidy byly odebrány na Ostrově Jamese Rosse v Antarktidě (57 stupňů 52 57 W, 63 stupňů 48 02 S) a přeneseny v suchém stavu do ČR. Po ovlhčení v laboratoři byly vystaveny krátkodobé (30 min) a dlouhodobé (6 h) fotoinhibici. V krátkodobém experimentu byly vzorky se vystaveny 1000 a 2000 micromol m-2 s-1 fotosynteticky aktivního záření (PAR). Při dlouhodobém experimentu, PAR 300, 600, a 1000 micromol m-2 s-1 byly použity. Fotosyntetická účinnost U.antarctica stélek byla sledována podle parametrů fluorescence chlorofylu, potenciální (FV / FM) a efektivní (Phi PSII) kvantový výtěžek fotochemických procesů v fotosystému II.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info