High Frequency of Temperature-Sensitive Mutants of p53 in Glioblastoma

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vysoká frekvence teplotně citlivých mutantů p53 u glioblastomu
Autoři

ŠMARDOVÁ Jana LIŠKOVÁ Květoslava RAVČUKOVÁ Barbora KUBICZKOVÁ Lenka ŠEVČÍKOVÁ Sabina MICHÁLEK Jaroslav SVITÁKOVÁ Miluše VYBÍHAL Václav KŘEN Leoš ŠMARDA Jan

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj PATHOLOGY & ONCOLOGY RESEARCH
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12253-012-9596-7
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Glioblastoma; p53 tumor suppressor; FASAY; Temperature-sensitive mutation; p53 gene deletion
Popis Glioblastom je nejobvyklejším a nejagresivnějším typem nádoru mozku. Klíčovým aspektem pategeneze glioblastomu jsou aberace v signálnícg drahách RTK/RAS/PI3K, p53 a RB. Nádorový supresor p53 funguje jako transkripční faktor, který v reakci na různé stresové podněty transaktivuje expresi svých cílových genů. Určili jsme status p53 v 36 vzorcích glioblastomu funkčními analýzami FASAY a split assay. Detekovali jsme 17 mutací p53 u 17 pacientů, které jsme dále charakterizovali sekvenováním cDNA a gDNA. Patnáct mutací vedlo k záměně aminokyselin, z nich 7 vykazovalo citlivost k teplotě. Dvě mutace byly definovány jako krátké delece, z nichž jedna vytvořila předčasný terminační kodón v pozici 247. Fluorescentní hybridizací in situ jsme prokázali ztrátu lokusu p53 17p13.3 ve čtyřech z 33 analyzovaných vzorků (12%). Ve 12 z 30 vzorků (40%) byla prokázána akumulace proteinu p53 imunoblotingem. Prokázali jsme vysokou shodu (80%) mezi přítomností klonální mutace p53 a akumulací proteinu p53.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info