Elektrochemická analýza DNA mini-hairpinu d(GCGAGC)

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PILAŘOVÁ Iveta BALCAROVÁ Zdeňka TRNKOVÁ Libuše

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj ChemZi, Slovenský časopis o chémii pre chemické vzdelávanie, výskum a priemysel
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Elektrochemie
Klíčová slova DNA;hairpins;heptamer;hairpin loop;adenine;cytosine;guanine;linear sweep voltammetry;LSV;elimination voltammetry with linear scan;EVLS
Popis DNA hairpiny hrají důležitou roli v klíčových biochemických procesech na buněčné úrovni, neboť jsou považovány za potenciální rekogniční místa pro regulační proteiny, řídící životní cykly [1]. Nejznámější a nejkratší hairpin je DNA heptamer d(GCGAAGC). Je spojován s rozvojem opakujících se trinukleotidových sekvencí v řetězci DNA, mající za následek rozvoj neurodegenerativních onemocnění [2]. V poslední době bylo na základě semi-empirické strukturní a energetické analýzy dokázáno, že kratší hexamerní hairpin, d(GCGAGC) složený z d(GC)2 kmene a GA smyčky, může existovat v roztoku [1]. Z pohledu elektrochemie, DNA oligomery (hexamery i heptamery) poskytují na rtuťové elektrodě ve vodných pufrovaných roztocích charakteristické redukční signály adeninových a cytosinových (A+C) residuí a oxidační signály guaninových (G) residuí [3]. Cílem našeho výzkumu je voltametrická analýza (Voltametrie s lineárně se měnicím potenciálem – Linear Sweep Voltammetry – LSV a Eliminační voltametrie a lineárním skenem – Elimination Voltammetry With Linear Scan – EVLS) DNA mini – hairpinu d(GCGAGC), přičemž voltametrický experiment dovoloval nejen sledovat charakter redukčních (A+C) signálů s možností jejich rozdělení na elektrodě, ale i charakter oxidačních (G) signálů, vlivem měnící se koncentrace (4.5x10-8 M – 8.55x10-7 M) studovaného hexameru a pH pufrovaných roztoků (fosfátový – acetátový pufr; pH 3.57 – 6.54).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info