Nutrient reserves may allow for genome size increase: evidence from comparison of geophytes and their sister non-geophytic relatives

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele
Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Zásoba živin může umožnit zvětšování genomů: srovnání geofytních a jejich sesterských negeofytních rostlin
Autoři

VESELÝ Pavel BUREŠ Petr ŠMARDA Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Annals of Botany
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://aob.oxfordjournals.org/content/112/6/1193.full
Doi http://dx.doi.org/10.1093/aob/mct185
Obor Botanika
Klíčová slova geophyte; flow cytometry; genome size
Popis Velikost genomu organismu je dána jeho schopností tolerovat genomovou expanzi v konkrétních podmínkách jeho životní strategie, prostředí v němž se vyskytuje a jeho schopnosti kontrolovat proliferaci nebo odstraňování retrotransposonů. U některých cibulových/hlíznatých geofytů s obřími genomy lze tuto toleranci vysvětlit jejich schopností "předdělit" buňky budoucích orgánů v obdobích vegetačního klidu právě v podzemních orgánech nebo jako selektivní výhodu rychlé tvorby masitých orgánů v důsledku větší velikosti buněk. V této studii analýza prokázala, že tendence ke zvětšování genomu je zpravidla univerzální vlastností geofytů. Rozdíly ve velikosti monoploidního genomu byly studován pomocí standardizovaných fylogeneticky nezávislých kontrastů v 47 sesterských dvojic geofytních / negeofytních taxonů napříč fylogenezí krytosemenných rostlin . Velikost genomu 96 druhů bylo převzato z literatury a 53 druhů bylo nově měřeno pomocí průtokové cytometrie s barvením propidiumjodidem . Geofyty v analýze vykazovaly signifikantně zvýšenou velikost genomu ve srovnání s jejich negeofytními příbuznými, a to bez ohledu na typ zásobních orgánů nebo na to, zda šlo o jarní geofyty. Univerzální tendence geofytů mít větší genomy naznačuje přítomnost univerzálního mechanismu umožňujícího regulovat velikost genomu . Lze předpokládat, že je to způsobeno především živinovou a energetickou nezávislostí geofytů umožňující víceméně nepřerušenou syntézu DNA , která může v extrémních případech jarních geofytů probíhat i v dormantní fázi jejich sezónního cyklu. Tato živinová nezávislost je zřejmě hlavním důvodem přítomnosti velkých genomů jak u geofytů, tak u některých parazitických rostlin, a naopak malých genomů u některých rostlin masožravých.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info