Temporal dynamics of clonal evolution in chronic lymphocytic leukemia with stereotyped IGHV4-34/IGKV2-30 antigen receptors: longitudinal immunogenetic evidence.

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Temporální dynamika klonální evoluce u chronické lymfocytární leukémie s stereotypní receptory IGHV4-34/IGKV2-30 antigen: podélné Immunogenetické důkazy.
Autoři

SUTTON L.A. KOSTARELI E. STALIKA E. TSAFTARIS A. ANAGNOSTOPOULOS A. DARZENTAS Nikos ROSENQUIST R. STAMATOPOULOS K.

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Molecular Medicine
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
www http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769528/
Doi http://dx.doi.org/10.2119/molmed.2013.00042
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova chronic lymphocytic leukemia; temporal dynamics; IGHV4-34/IGKV2-30
Popis Chronická lymfocytární leukémie ( CLL ) u pacientů přiřazených k stereotypní podmnožiny 4 mají výrazné vzory intraclonal diverzifikace ( ID) v rámci jejich imunoglobulinu (Ig) genů . I když velmi svědčí o probíhající reakci na antigen ( y ) ,kritická otázka týkající se přesné načasování zapojení antigenu nevyřešené . Proto jsme provedli rozsáhlý longitudinální studii osmi podmnožiny 4 případů v celkové výši 511 a 398 subklonovány Ig těžkého a kappa sekvence . Důležité je, že můžeme vytvořit hierarchickou strukturu subclonal vývoje , tak odhaluje , které byly negativně nebo pozitivně vybrané somatické hypermutations . Kromě toho , různé shluky subklonován sekvencí s clusteru specifických mutací profily byly pozorovány na počátku , ale v pozdějších časových bodech ,menší clusteru se často zmizí , a proto nebyla zvolena . Přes vysokou intenzitou ID , to bylo pozoruhodné, že některé zbytky zůstaly v podstatě beze změny . Tyto nové nálezy silně podporují úlohu trvalé stimulaci antigenem v klonální evoluci CLL podmnožiny 4 .
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info