Snídaňové cereálie ve stravě (nejen) dětí II - postoj spotřebitelů

Autoři

KAPOUNOVÁ Zlata MATĚJOVÁ Halina

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Výživa a potraviny
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Klíčová slova Breakfast cereals;children;preference;nutritiotional score
Popis Cílem dotazníkového šetření bylo zjistit preference, frekvence a způsob konzumace snídaňových obilovin(SO)ve skupině dětí, dospívajících a dospělých. Výsledky průzkumu prokázaly vysokou oblibu konzumace SO v obou sledovaných skupinách s nejčastější frekvencí konzumace 2-3x týdně a to převážně ke snídani a dále na odpolední svačinku. Starší respondenti upřednostňovali tzv. müsli zapékané nebo sypané, děti preferovaly jednoznačně SO určené jejich věkové kategorii. SO adresované dětem ovšem vykazují v mnoha případech nízké nutriční skóre, které neodpovídá srovnatelné porci plnohodnotných obilovin. pozitivní přínos konzumace SO naopak spočíval ve vyšší konzumaci mléčných výrobků v obou sledovaných skupinách.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info