Heat-induced spinodal decomposition of Ag–Cu nanoparticles

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Teplotou indukovaný spinodální rozpad Ag-Cu nanočástic
Autoři

SOPOUŠEK Jiří ZOBAČ Ondřej BURŠÍK Jiří ROUPCOVÁ Pavla VYKOUKAL Vít BROŽ Pavel PINKAS Jiří VŘEŠŤÁL Jan

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www J. Sopousek, et all: Heat-induced spinodal decomposition of Ag–Cu nanoparticles
Doi http://dx.doi.org/10.1039/c5cp00198f
Obor Fyzika pevných látek a magnetismus
Klíčová slova Nanoparticle synthesis; alloy; CALPHAD; XRD
Přiložené soubory
Popis Ag-Cu nanočástice byly připraveny solvotermalní syntézou z prekurzorů organokovů. Podrobná charakterizace byla provedena s cílem získat informace o nanočásticové mikrostruktuře a fázovém složením. Výsledné nanočástice vykazovaly fázové složení FCC_Ag + FCC_Cu . Mikrostrukturní studie byly provedeny různými metodami včetně elektronové mikroskopie s vysokým rozlišením (HRTEM) a transmisní elektronové mikroskopie (TEM). X-ray difrakční studie ukázaly, že připravené nanočástice tvoří plošně centrovanou kubickou (FCC) krystalovou mřížku, kde jsou atomy Ag náhodně ve směsi s Cu. CALPHAD metoda byla použita pro předpově´d fázového diagram systému Ag-Cu v makro- a nano-stavu. Předpovědený spinodalní rozklad metastabilních Ag-Cu nanočástic byl experimentálně vyvolán zahřátím v rentgenovém práškovém difraktometru (HT XRD). Byla zjištěna nukleace na Cu bohaté fáze a její růst byl studován. Změny ve fázi bohaté na Ag byly pozorovány in situ také. Tepelná úprava byla prováděna při různých maximálních teplotách až do 450 ° C, a byl analyzován výsledný produkt částic. Experimenty byly doplněny o diferenční skenovací kalorimetrií (DSC).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info