Seroprevalence of antibodies of Neospora spp. and Toxoplasma gondii in horses from southern Italy

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Séroprevalence protilátek proti Neospora spp. a Toxoplasma gondii u koní v jižní Itálii
Autoři

BÁRTOVÁ Eva MACHAČOVÁ Tereza SEDLÁK Kamil BUDÍKOVÁ Marie MARIANI Ugo VENEZIANO Vincenzo

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Folia Parasitologica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://folia.paru.cas.cz/pdfs/fol/2015/01/43.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.14411/fp.2015.043
Obor Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
Klíčová slova serological test; Equus caballus; risk factor; toxoplasmosis; neosporosis
Popis Konzumace koňského masa byla epidemiologicky spojena s klinickou toxoplasmózou u lidí a neosporózou, které mohou způsobit klinické onemocnění u koní. Zde jsme určovali séroprevalence protilátek proti Toxoplasma gondii (Nicolle et Manceaux, 1908) a Neospora spp. (Dubey, Carpenter, Speer, Topper et Uggla, 1988) u koní z Itálie. Krevní vzorky byly odebrány od 643 zjevně zdravých koní z 60 farem v 51 obcích v jižní Itálii. Přítomnost protilátek proti T. gondii a Neospora spp. byly detekovány testem IFAT; titr aspoň 50 byl považován za pozitivní. Stejné sérum bylo také testováno na protilátky proti Neospora spp. pomocí cELISA; vzorky s aspoň 30% inhibici byly považovány za pozitivní. Protilátky proti T. gondii a Neospora spp. byly detekovány u 19 (3,0%) a 15 (2,3%) koní podle IFAT, v daném pořadí, a to bez statisticky významného vlivu pohlaví, věku a plemene (p-hodnota větší než 0,05). Protilátky proti Neospora byly zjištěny u 70 (10,9%) koní podle cELISA. Zde se prokázal statisticky významný rozdíl v pohlaví (6.0-18.5%, p-hodnota menší než 0,05) a plemenu (0-19.4%, p-hodnota menší než 0,05). Ačkoli výskyt T. gondii byl nízký, riziko nákazy člověka by nemělo být podceňováno, zejména v Itálii, kde konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného koňského masa má dlouhou tradici.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info