One point mutation can overturn sugar-binding specificity of lectin RS-IIL from plant pathogen Ralstonia solanacearum

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Jedna bodová mutace může převrátit cukernou specifitu lektinu RS-IIL pocházejícího z rostlinného patogena Ralstonia solanacearum
Autoři

MRÁZKOVÁ Jana MALINOVSKÁ Lenka WIMMEROVÁ Michaela

Rok publikování 2015
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Půdní bakterie Ralstonia solanacearum je agresivním fytopatogenem, který způsobuje závažná vadnutí mnoha ekonomicky důležitých plodin v tropických a subtropických oblastech. Tento patogen produkuje dva lektiny: RSL a RS-IIL. Lektiny jsou proteiny, které vazají cukry, ale nepatří mezi protilátky ani enzymy. Často hrají důležitou roli v rozpoznávání a interakci hostitele s patogenem. Lektin RS-IIL patří do takzvané "PA-IIL nadrodiny", která zahrnuje také lektiny PA-IIL (Z P. aeruginosa), CV-IIL (z C. violaceum), BC2L-A a BC2L-C (z B. cenocepacia). Tyto lektiny jsou ortology s významnými sekvenčními a strukturními podobnostmi. Ačkoli vázají sacharidy s podobnou stereochemií, liší se v preferencích vůči těmto sacharidům. Tento fakt je způsoben rozdílem tří aminokyselin, které jsou uspořádány v takzvané "smyčce specifity". Adam et al. připravili tři bodové mutanty lektinu PA-IIL aby detailně prozkoumali specifitu. Vyměnili každou aminokyselinu ze "smyčky specifity" za tu, která se nachází ve vazebném místě RS-IIL. Následné strukturní a termodynamické studie potvrdily, že aminokyselina v pozici 22 je nejvíce zodpovědná za specifitu vůči cukrům. Mutate v této pozici vedla k převrácení cukerné preference z PA-IIL na cukernou preferenci lektinu RS-IIL. V naší práci jsme připravili mutanta lektinu RS-IIL se substitucí aminokyseliny v pozici 22 na aminokyselinu, která je v této pozici ve "smyčce specifity" lektinu PA-IIL, abychom otestovali možnost převrácení cukerné preference RS-IIL na cukernou preferenci PA-IIL. Použili jsme rezonanci povrchového plasmonu a isotermální titrační mikrokalorimetrii ke zkoumání interakcí tohoto mutanta se sacharidy. Během této práce jsme také vylepšili rychlou a levnou metodu k rychlému určení specifity lektinů metodou pozorování aglutinace pod mikroskopem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info