Některé aspekty účinnosti a snášenlivosti antidepresiv podstatné pro běžnou klinickou praxi

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČEŠKOVÁ Eva

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Psychiatrie pro praxi
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
www http://www.solen.cz/artkey/psy-201602-0003_Nektere_aspekty_ucinnosti_a_snasenlivosti_antidepresiv_podstatne_pro_beznou_klinickou_praxi.php?back=%2Fsearch.php%3Fquery%3D%2BPsychofarmakologie%2Bv%2Bonkologii%252C%2Bmo%25BEnosti%2Bovlivn%25ECn%25ED%2Bbolest
Obor Psychiatrie, sexuologie
Klíčová slova antidepressants; side effects; adherence; attitudes to treatment
Popis Současné možnosti dostupných antidepresiv (AD) jsou omezené. Přes velkou heterogenitu depresivních poruch zůstávají mo - noaminy hlavním cílem léčby. Rozdíly v reakci na léčbu jsou spojeny s genetickou variabilitou. Rozvíjející se farmakogenetika se snaží individualizovat farmakoterapii, v běžné klinické praxi však stále volba konkrétního AD spočívá na individuální účinnosti a snášenlivosti a přiřazení symptomů k biochemické alteraci. Předpokladem účinnosti je nepochybně přítomnost dostateč - ného množství látky v cílové oblasti CNS. Toto evokuje problematiku adherence k AD. Nejčastějšími důvody nonadherence je nedostatečná účinnost včetně reziduálních příznaků. Dále to jsou nežádoucí účinky, hlavně sexuální dysfunkce a přírůstek hmotnosti. Významnou roli mohou hrát i postoje k léčbě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info